• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

У стінах нашого університету відкрилась бібліотека доктора Бернгарда Штільфріда

biblioteka doktora stilfrida news

18 квітня 2016 року розпочався двотижневий марафон відвідування студентами факультету іноземних мов приватної бібліотеки доктора Бернгарда Штільфріда, яка відкрилась у 5-поверховому корпусі КДПУ. Студенти мають змогу познайомитись з новими книгами, а саме - з особистою колекцією відомого науковця. Він був відомим політичним та громадським діячем, ученим та дипломатом. Ця людина прагнула пізнавати культурне різноманіття світу. Все його життя – це навчання та розвиток. Він навчався на факультеті права Віденського університету у 1943 році, у Паризькому університеті у 1945 році, де пізніше студіював історію та французьку мову.

Також Бернгард Штільфрід цікавився політичними подіями свого часу та політологією, і саме ці зацікавлення знайшли своє відображення в дипломній роботі в університеті імені св. Павла (штат Міннесота) в США. Кожен крок в його житті був сповнений розвитку. Бернгард Штільфрід працював у Європейській службі радіокомпанії BBC в Лондоні. Потів він обіймав посаду Австрійського культурного радника на Близькому і Середньому Сході, він зробив неоціненний внесок у заснування трьох центрів культури в Стамбулі, Тегерані й Каїрі. Згодом доктор Штільфрід призначається директором Австрійського культурного інституту в Лондоні, де з 1975 до 1986-го року займається проблемами Великобританії та Ірландії. У 1993 році він отримує посаду керівника «Австрійської кооперації», основним завданням якої було налагодження наукового обміну з академічними інституціями Східної та Центральної Європи.
Дружина пана Штільфріда була етнічною українкою, то він уперше відвідав Україну у 1990 році як керівник офіційної австрійської делегації. За ініціативи доктора Штільфріда було засновано 4 австрійські бібліотеки: у Львові, Чернівцях, Києві та Харкові. За ініціативи доктора Штільфріда у Львівському національному університеті імені Івана Франка у 1998 р. відкрито «Австрійське бюро кооперації з питань науки, освіти і культури», завдяки чому було реалізовано численні дослідницькі та навчальні проекти, які, через особисту підтримку пана Штільфріда, знайшли своє широке втілення й на факультеті іноземних мов КДПУ ім. В.Винниченка. Перше особисте знайомство нашого університету з Бернгардом Штільфрідом відбулося у 1999 році за підтримки Австрійського бюро у Львові, коли пан Штільфрід запросив до Відня декана факультету іноземних мов КДПУ, проф. О.М.Білоуса та посприяв налагодженню зв’язків з ВНЗ Австрії, а саме з Інститутом Усного та Письмового перекладу Віденського університету та з Інститутом теоретичного та прикладного перекладознавства Грацького університету імені Карла Франценса. Це перше знайомство з доктором Штільфрідом і керівниками Австрійських вишів переросло з роками у тісну особисту дружбу й тісне наукове співробітництво між факультетом іноземних мов КДПУ і вишами Австрії та суттєво посприяло розбудові й удосконаленню спеціальностей «Переклад» та «Прикладна лінгвістика» у КДПУ.
Ми безмежно щасливі й раді, що перший крок на шляху до відкриття бібліотеки в Кіровограді зробив саме доктор Бернгард Штільфрід, передавши факультету іноземних мов від імені «Кооперації Австрія» ще за свого життя близько тисячі примірників навчально-методичної та художньо-публіцистичної літератури. Його приватна бібліотека з понад 2600 томами стала другим вагомим кроком на цьому шляху. Вона вміщує книги різних галузей науки: історії, філософії, мовознавства, релігієзнавства, культурознавства тощо. Студенти можуть практикувати знання німецької та англійської мов, користуючись цими книгами.
Кіровоградщина визнає внесок доктора Бернгарда Штільфріда у розвиток наукової, культурної та освітньої співпраці Республіки Австрія з Україною та складає йому глибоку подяку за особисту участь у розширенні міжнародного співробітництва вишів Австрії з КДПУ ім. В.Винниченка. Відкриття приватної бібліотека Штільфріда в КДПУ дає унікальну нагоду доторкнутися до спільного з Австрією минулого. Кожен студент може відвідати бібліотеку та скористатися неоціненними надбаннями доктора Штільфріда.

Ковальчук Карина,
Студентка 11(102) групи

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись