• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

День української  писемності та мови

День української писемності та мови

До рідного слова торкаюсь душею,
Боюсь очорнити чи зрадить його,
З цих слів наша мова, пишаємось нею
Це музика й пісня народу мого!

Віктор Геращенко

9 листопада відзначається День української писемності та мови, започаткований 1997 року.

Цей день наповнений великою кількістю заходів: це і покладання квітів до пам`ятника Несторові Літописцю, і конкурси, насамперед це Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, під час якого учні та студенти з усіх куточків України мають можливість продемонструвати свої знання з української мови. Чи не найголовнішим у цей день є проведення радіодиктанту національної єдності, метою якого є не перевірка знань, а єднання навколо мови.

Відомий український педагог, письменник Василь Сухомлинський писав : «Мова-духовне багатство народу», і це дійсно так. Рідна мова живе з людиною всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, води, людина не може існувати. Той, хто не цінує культури та мови свого народу, не може бути повноцінним членом суспільства.

Українська мова ввібрала в себе все найкраще, найніжніше, найвеличніше, наймудріше, найпоетичніше і найболючіше: перший крик немовляти, яким воно сповістило про свою появу на світ, і останній зойк прощання людини зі світом, дзвінкий сміх щасливої дитини і зворушливий плач сироти.

Мова - це дзеркало душі! Якою буде українська мова - квітучою, мелодійною, чарівною чи занедбаною і спотвореною - залежить від людей, які послуговуються нею. Вибір за Нами!

Любімо рідну мову, пишаймося тим, що ми — українці!

Анна Ліпленко,

студентка групи УП18Б

Інформацію надано факультетом української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись