• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Святкування Міжнародного дня рідної мови

22 лютого 2018 року на факультеті філології та журналістики відбулося відкрите засідання наукового гуртка «Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови» (керівник – професор С. Л. Ковтюх), присвячене Міжнародному дню рідної мови.

Студенти переглянули відеоматеріали, мультимедійні презентації, у яких було подано інформацію про міжнародні лінгвістичні проблеми, пов’язані з існуванням деяких національних мов, про події, які передували проголошенню цього дня саме 21 лютого. Окрему увагу звернено на українську мову як рідну для переважної більшості присутніх.

Учасники гуртка та запрошені в обговоренні проблемних питань наголошували на тому, що громадяни України, незалежно від національної належності, від того, яка мова є їхньої рідною, відповідно до статті 10 Конституції нашої держави зобов’язані знати й послуговуватися українською мовою як державною.

Зараз у Європі немає кордонів, проте одна країна від іншої відрізняється саме мовою: спілкуванням громадян на вулицях, надписами на вивісках, рекламних щитах тощо. Певні кроки щодо виправлення ситуації з функціонуванням державної мови зроблено в нашому місті: прийнято рішення про використання української мови в державних структурах, закладах, транспорті та ін. Проте не всі містяни дотримуються цього розпорядження. Можна написати хороші закони, які не будуть виконуватися. Тому місцевій владі варто звернути увагу на адміністративні важелі впливу та контролю.

Учасниця гуртка, студентка І курсу, переможець обласного етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика  Аліна Лавріненко підготувала виступ на тему: «Українські замінники іншомовних слів – назв осіб». Вона проаналізувала приклади, подані в групі «Словотвір» з мережі «Facebook». Студентка пояснила правила групи, де кожен може взяти участь у творенні нових українських слів.

Варто розвивати студентський, молодіжний жаргон, наповнювати його українськими лексемами, активно поширювати їх серед однолітків. А з часом, можливо, найкращі з придуманих молоддю слів стануть загальновживаними, поповнять загальнонаціональні лінгвістичні ресурси.

Варто українською мовою послугуватися в соцмережах, обирати її в інтернетних пошукових ресурсах, у банкоматах, платіжних терміналах, просити в кафе та ресторанах меню українською мовою.

Мова існуватиме тоді, коли буде спрямована в майбутнє, коли цією мовою писатимуть прогресивні наукові праці, вестимуть бізнес, розвиватиму економіку, маркуватимуть товари, коли цю мову як основний засіб спілкування обере молоде покоління.  

 

Завідувач кафедри української мови,
професор С. Л. Ковтюх

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись