• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Вечорниці на Андрія

З-поміж великої кількості зимових свят найочікуванішим та найвеселішим завжди був і залишається день Святого Андрія  (13 грудня), коли, за українським звичаєм, молоді люди збираються разом на веселих вечорницях, влаштовуючи забави, веселощі, ворожіння.

Проведення Андріївських вечорниць є хорошою традицією на факультеті філології та журналістики. Свято проходило в затишній атмосфері, на якому були присутні викладачі факультету та студенти нашого університету. Розпочали це святкування його дбайливі господарі, вони ж були й ведучими вечорниць – Микола Поліщук та Ольга Іващенко. Як і годиться, першими до оселі господарів завітали дівчата, вони разом із господинею гадали на судженого, але ворожіння в дівчат трошки не склалося. До оселі завітав веселий парубок, який своїм виглядом ну зовсім не був схожий на того судженого, на якого ворожили наші дівчата.

Не забув господар вечорниць і про калиту – символ Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії. Обряд «Кусання калити» проводився серед студентів, які були запрошені на свято. Хлопці із зав’язаними очима, без рук, повинні були вкусити шматок калити. Жарти та сміх просто переповнювали аудиторію. Також на святі лунало багато українських народних пісень. Першокурсники співали й колядки та щедрівки.

Насамкінець, господарі свята запросили всіх скуштувати традиційну на цьому святі їжу – вареники.

Народні пісні, щирий сміх, приємна атмосфера залишили незабутні враження і теплий спогад.

Анастасія Коваленко, Анна Шеремета
студентки групи УА17Б 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись