• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

School Media Meetup-2017: успішні освітні практики для школярів

Непересічна освітня подія відбулася у Кропивницькому за участю викладачів, студентів та випускників факультету філології та журналістики ЦДПУ ім. В.Винниченка.

School Media Meetup – освітній проект Гімназії ім.Т.Шевченка для учнівської молоді з успіхом відбувся 28-30 листопада цього року.

School Media Meetup – це тематичні зустрічі школярів з журналістами та медіаекспертами, цікаві майстер-класи та практикуми.

Партнерами проекту стала кафедра журналістики, видавничої справи та редагування, викладачі та студенти якої вже не перший рік активно співпрацюють з гуртком гімназії "Media світ" (керівник гуртка "Media світ" Ольга Івашура).

Програма заходів була різноплановою та міждисциплінарною. Формат мітапу передбачає короткі освітні інтенсиви з відкритим спілкуванням з спікером.

За три дні проекту до Гімназії завітали журналісти, медіаексперти, громадські активісти, книгознавці, викладачі та студенти.

Щоденні дайджести зустрічей вражають.

28 листопада  з презентацією проекту «Вимираючі села Кіровоградщини» завітала Олена Сидорова (Газета «Кіровоградська правда»), випускниця Факультету філології та журналістики ЦДПУ. Воркшоп «Books in your life, або Книжки як розвиток» провела колишня учениця гімназії, а нині студентка ФФЖ Летиція Курята.

Ольга Кирилюк, доцент кафедри української мови ЦДПУ, лекцією «Слово як зброя масового ураження» підвищувала медіаграмотність учнів.

Насичений перший день мітапів завершився бесідою про безпеку в інтернеті та соцмережах, про яку розповів І. Рожанчук.

29 листопада серію мітапів розпочала Ірина Ткаченко, доцент кафедри журналістики, видавничої справи та редагування. Вона презентувала проект «Типовий поет», розповіла учасникам про відеоблогінг та урбаністичну відеопоезію. На школярів справили враження серія авторських відеодекламацій українських поетів-класиків «Голоси», створених Артемом Луценком, координатором мистецької формації «Типовий поет». Послухати голоси Василя Стуса, Євгена Маланюка, Володимира Сосюри та інших можна за посиланням.

Найцікавіше про книгознавчу програму «Єлисаветградський книговир» розповідав Дмитро Шульга – автор і ведучий програми, відомий арт-критик та поціновувач кіномистецтва, який теж працює викладачем на факультеті філології та журналістики. Учасники кіно локації дізналися про те, як медіа допомагає популяризувати читання, а також про можливості стати героєм чи автором рубрики програми. Свої пропозиції Дмитро шульга продемонстрував епізодами з окремих програм, до створення яких долучалися зокрема і учні гімназії.

Про брендотворчий потенціал соціальної мережі Facebook розповідала Ірина Ткаченко, яка має великий досвід по розробці проектів соціальної дії. Її поради стали цікавими для учнів, які цікавляться соцмережами як інструментами для просування свого бренду, таланту тощо.

День завершився зустріччю з головним редактором «Первой городской газеты» Людмилою Макей. Учні знайомилися з друкованою періодикою та специфікою роботи журналіста над класичною друкованої газетою.

Фінальний день проекту 30 листопада феєрично стартував уроком критичного мислення «Media навиворіт, або Урок критичного мислення», який провела Наталя Фенько, завідувачка кафедри журналістики, видавничої справи та редагування, медіакритик.

Ексклюзивна подія мітапу - Гра «Світ громад», яка впевнено крокує по Україні і вже має затвердження Міністерством освіти і науки України як компонент громадянської освіти школярів.

Гру модерували сертифіковані майстри гри Ірина Ткаченко та Зоя Лебідь, а також Дмитро Шульга.

«"Світ громад" - це незвичайна гра, - розповідає Ірина Ткаченко. - Це лакмус для того, аби побачити справжність людей, допомогти їм відкрити свій потенціал стратегічного мислення/бачення. Гра навчає читати:) домовлятися/ ризикувати (і хоч гроші паперові, і всі розуміють, що це ГРА, а купити бізнес страшно, кредит взяти боязко:). Гра наближує до себе: тестує на лідерські якості та сміливість, громадську відповідальність і вміння працювати в команді. Ці та інші прояви незвичайної гри "Світ Громад" відчували та прожили учасники першого в Кропивницькому School Media Meetup». Одночасно грали три громади, які сформувалися з учнів, вчителів, батьків.

«Сьогодні переконалася, що і у традиційній школі можна реалізовувати креативні, прикладні та інноваційні ідеї. Дякую Ольга Івашура за приклад і натхнення», - поділилася враженнями про проект Зоя Лебідь.

Вечір у стилі TEDx – змістовно-емоційний акорд проекту, який модерувала Ірина Ткаченко.

«Як створити зі сцени актового залу атмосферне місце? Провести заключну локацію School Media Meetup "Вечір в стилі TEDx". Осінній вечір, чай, кава, смаколики, улюблене горнятко, мотивуючі роліки від TEDx, щира розмова про наші ідеї та мрії - саме так завершився сьогодні освітній проект School Media Meetup. Сподіваємось, за ці три дні учасники цього фестивалю ідей, цікавих людей, незвичних форматів дала учням мотивацію до реалізації свої фантазій до мрій! Дякуємо всім учасникам!», - написала на сторінці події Ольга Івашура, координаторка проекту.

Більше фото з проекту на сторінці події.

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись