• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з української мови серед неспеціальних факультетів

12 грудня 2016 року кафедра української мови провела ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з української мови для студентів неспеціальних факультетів. Уперше з ініціативи завідувача кафедри це філологічне змагання відбулося в нестандартному безстресовому форматі.

Учасники та члени журі (професор С. Л. Ковтюх, доценти Т. А. Огарєнко, Т. В. Ліштаба та аспірант С. С. Флорінська) у дружній атмосфері невимушеного спілкування за філіжанкою чаю з печивом обговорювали лінгвістичні проблеми. Для усних студентських виступів було запропоновано основну тему: «Шляхи гармонізації мовного життя українського суспільства». Для кваліфікованої дискусії між учасниками завідувач кафедри підготував цікаві факти, зокрема про першого кандидата наук – іноземця, який захистив дисертацію українською мовою – японця Хіросі Катаока, що вже 13 років проживає в нашій державі й викладає в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, про черкаського студента з Гани – Самсона, який за 4 роки вивчив українську мову й долучився до написання диктанту в День української писемності та мови тощо. Також була подана інформація про соціоономастику як новий напрямок сучасної лінгвістики, що спричинило дискусію між учасниками олімпіади про перейменувальні процеси в країні та в нашому місті. Студенти наводили цікаві приклади та аргументи щодо необхідності поширення української мови на радіо, телебаченні, в інших ЗМІ, висловлювали думки щодо врегулювання законодавчої бази надання українського громадянства саме в аспектів опанування державною українською мовою.

Олімпіада з української мови зайвий раз переконала членів журі в необхідності просвітницької роботи серед студентів неспеціальних факультетів, у зв’язку із чим заплановано провести спільний захід до Дня рідної мови для студентів факультетів іноземних мов і філології та журналістики.

Завідувач кафедри української мови, професор С. Л. Ковтюх

Інформацію надано факультетом філології та журналістики

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись