• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Відбулася звітна конференція про результати діалектологічної практики

3 листопада 2015 року пройшла підсумкова конференція про результати лінгвістичної (діалектологічної) практики, де студенти прозвітували про результати її проходження.

Захист лінгвістичної (діалектологічної) практики цього року, не зважаючи на традиції, перетворився на своєрідне дійство. По-святковому, у вишиванках одягнені студенти презентували зразки живого мовлення своїх населених пунктів.

Студенти відверто розповідали про свої перші невпевнені кроки при опитуванні респондентів. Нові знахідки лінгвістичної (діалектологічної) практики студентів – це діалектні слова, які раніше вони вживали, не підозрюючи, що це семантичні діалектизми. У своїх доповідях студенти відзначали пізнавальне в практиці – можливість глибше познайомитися зі своїми рідними та односельцями, спостерігати мовні явища в польових умовах, а відповідно до питальника «Народні назви їжі, напоїв» – ще й навчилися готувати та подавати, коментуючи діалектизмами, як це роблять старі люди.

Як і попередні студенти-філологи, цього року молоді діалектологи-дослідники упродовж лінгвістичної (діалектологічної) практики записували живе мовлення, фіксували характерні для нашого чи іншого регіону особливості мовлення. Це були і відповідальні звіти з пропозиціями щодо проведення такого типу практик на наступні роки, і відеопрезентації як результат збирання діалектного матеріалу, і взірці опитування респондентів та з’ясування значення слова через міжмовні зв’язки. Вони змогли записати цікавий діалектний матеріал і оформили його по-сучасному, з лінгафонними записами, що, у свою чергу, поповнить відео- та фонотеку кафедри української мови університету. На основі студентських матеріалів-звітів про проходження діалектологічної практики на кафедрі української мови щороку впорядковується архів.

Діалектологічна практика вважається прекрасною школою прилучення до таємниць мови й лінгвістичної науки, формування мовної, лінгвістичної, етнолінгвістичної компетенції.

Керівник лінгвістичної (діалектологічної) практики 
кандидат філологічних наук
доцент кафедри української мови Т.В.Громко

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись