• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Українська ономастика: минуле, сучасне, перспективи

img 0124–26 вересня 2015 року в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова відбулася XVIВсеукраїнська ономастична конференція за участю Інституту української мови НАНУ та Української ономастичної комісії. До перлини Чорного моря з’їхалися науковці з різних куточків України. Учасником конференції була професор, завідувач кафедри української мови Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Світлана Леонідівна Ковтюх, яка 24 вересня керувала роботою секції 2 «Антропонімічні дослідження в синхронії та діахронії», а 25 вересня головувала під час проведення круглого столу «Українські топоніми: віхи історичної пам’яті, патріотично-культурні маркери сьогодення, символи майбутнього».

Під час пленарного засідання С. Л. Ковтюх коротко розповіла про ситуацію з перейменуванням м. Кіровограда, запропонувала оргкомітету до резолюції конференції включити пункт щодо цих проблем.

XVIВсеукраїнська ономастична конференція була присвячена 85-річчю з дня народження засновника Одеської ономастичної школи, справжнього патріарха науки про власні імена Юрія Олександровича Карпенка, до речі, почесного професора нашого університету. Його дочка – Олена Юріївна Карпенко, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри граматики англійської мови – очолювала оргкомітет конференції, його внук – Максим Юрійович Карпенко, аспірант кафедри лексикології та стилістики англійської мови – виступав з доповіддю та забезпечував роботу технічних мультимедійних засобів.

Епіграфом до збірника наукових праць «Записки з ономастики» стали прекрасні слова академіка, доктора філологічних наук, професора кафедри української мови Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Володимира Олександровича Горпинича:

«Були і будуть мовознавство, ономастика і етноніміка.

Були і будуть топоніми, етноніми і інші оніми.

Були і будуть академіки, членкори й доктори.

Були і будуть магістранти, аспіранти, докторанти.

Були і будуть конференції, симпозіуми, з’їзди.

Були і будуть дослідники, дослідниці, пошукачі

на Землі, в Небесах і на Морі.

Були і будуть мовознавцями і ономастами батьки і діти,

сини і дочки, дружини і чоловіки. Онуки також.

Були і будуть Буковина і Славія, й Європа.

Були і будуть Одісеї й Одесії.

Але ніколи

- не буде другої Вкраїни,

- не буде другого Дніпра;

- не буде другого Карпенка,

- не буде другого Юрка!

Спи спокійно, друже. – Не забудемо!»

До проекту резолюції включено такий окремий пункт: «У межах XVIВсеукраїнської ономастичної конференції «Українська ономастика: минуле, сучасне, перспективи» було проведено круглий стіл, на якому було визнано оптимальним перейменування міста Кіровоград на місто Інгульськ, що відповідає історично-географічним реаліям краю та світовій практиці надання назв населеним пунктам».

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись