• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Лінгвістична практика в ЦДПУ – розвиток професійних компетентностей філологів

Лінгвістична практика в ЦДПУ – розвиток професійних компетентностей філологів

 16 жовтня відбулася звітна конференція з лінгвістичної (діалектологічної та соціолінгвістичної) практики. Лінгвістична практика у нашому виші має свої традиції. Після настановчої конференції студенти вже третього курсу зазвичай збирають увесь матеріал ще влітку. Лексеми, фразеологізми, запис місцевої говірки та історія селища – це ще одна сходинка для осягнення мови та культури українського народу.

Цьогорічний захист діалектологічної практики демонструвала група УА17Б у складі 22 студентів. Захист проходив у форматі мультимедійних презентацій з аудіо-, фото- та відеосупроводом. На захисті більшість студентів була у вишиванках, що стає своєрідною традицією факультету філології та журналістики. Кожен студент намагався представити найцікавіші лексеми, фразеологізми, легенди, історичні факти, які були зафіксовані під час збирання матеріалу.

Після проходження практики студенти мають знання про діалектне різноманіття української мови, про особливості фонетичної, морфологічної, лексичної, синтаксичної систем діалектної мови; уміють інтерв’ювати носія місцевого мовлення; навчилися визначати діалектні/соціолінгвістичні факти та їх інтерпретувати.

Проходження лінгвістичної практики вимагає від студента врахування кількох аспектів: лінгвістичного, етнографічного, історичного та соціолінгвістичного. При цьому враховується статус респондентів, вікові особливості інформантів, рівень грамотності, освіту, контакти з іншими народами (мовами, діалектами). А це, погодьтеся, компетентності, які потрібні сучасному педагогу-філологу.

Кращими було визнано роботи Лавріненко А., Житної К., Панченко Р., Притиченко В., Якимчук С., Кібіцової Д., Поліщука М., Сириця Д. Не менш пізнавальними та змістовними були роботи інших студентів.

 «Лінгвістична практика – це безцінний досвід, який можна використати у своїй майбутній професійній діяльності. Усі зібрані матеріали є важливим надбанням, яке потрібно зберігати та передавати наступним поколінням, адже з роками діалектні явища втрачаються, і процес цей незворотній», – повідомила доцент Т.В.Громко. Зібраний матеріал, безперечно, поповнить фонди кафедри української мови, особливо для написання наукових робіт на регіональному матеріалі (курсові роботи, статті тощо).

Керівник практики – доцент кафедри української мови Т. В. Громко

Інформацію надано факультетом української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись