• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Нагорода імені Івана Виговського

Нагорода імені Івана Виговського

Ректорат та колектив факультету іноземних мов Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка вітає сердечно декана факультету іноземних мов, професора Олександра Миколайовича Білоуса з перемогою в престижному конкурсі, який щорічно проводить для українських науковців Центр досліджень Східної Європи Варшавського університету під патронатом президента Республіки Польща.

Нагорода імені українського гетьмана Івана Виговського має на меті відзначення заслуг громадян України в розвитку науки, культури та громадського життя, у формуванні й розвитку громадянського суспільства в Україні та будівництві демократичної проєвропейської України.

Ініціатором нагороди став у 2014 р. Центр східноєвропейських студій Варшавського університету. До Капітули нагороди імені українського гетьмана Івана Виговського належать найпрестижніші польські університети: Варшавський, Ягеллонський, Вроцлавський, Університет Адама Міцкевича в Познані та чотири університети, розташовані вздовж східного кордону Польщі, зокрема Університет у Білостоці, Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні, Люблінський католицький університет, Жешувський університет, а також Колегія Східної Європи у Вроцлаві та Національний інститут Оссолінських у Вроцлаві.

Стажування професора О.М. Білоуса, передбачене нагородою та яке розпочнеться у жовтні 2019 року, дає науковцю можливість пройти 4-місячне дослідницьке стажування у двох із вищеназваних польських університетах (по два місяці у кожному).

Іван Виговський - другий, після Богдана Хмельницького, гетьман (1657-1659) фактично незалежної козацької держави, який намагався вийти з-під впливу Москви, в зіткненнях з якою переміг:

– спочатку в «гібридній війні» (Кремль оголосив законно обраного гетьмана Виговського поза законом і спробував організувати громадянську війну);

– потім безпосередньо у військовій битві під Конотопом 28-29 червня 1659 р. вщент розгромив стотисячне московське військо під командуванням князя Трубецького (сучасні російські історики стверджують, що армія була менше). За словами великого російського історика Сергія Соловйова, "цвіт московської кінноти, що відбув щасливі походи 1654 і 1655 років, загинув за один день, і вже ніколи після того цар московський не був у змозі вивести в поле таке блискуче військо. У жалобній одежі вийшов цар Олексій Михайлович до народу, і жах охопив Москву...". Козацька і татарська кіннота пройшла спустошливим набігом аж до Воронежа і Тули, розоривши понад 30 міст.

Гетьман Іван Виговський зумів здобути найбільшу перемогу над Москвою через 40 років після Петра Сагайдачного, зберігши цілісність України.

НАГОРОДА ІМЕНІ ІВАНА ВИГОВСЬКОГО

 

Інформацію надано факультетом іноземних мов
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись