Інструменти доступності

  • вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Іміджевий захід «Імена, закарбовані в назвах вулиць нашого міста» в обласній бібліотеці для юнацтва імені Євгена Маланюка

Іміджевий захід «Імена, закарбовані в назвах вулиць нашого міста» в обласній бібліотеці для юнацтва імені Євгена Маланюка

18 вересня 2024 року професор кафедри української філології та журналістики факультету української філології, іноземних мов та суспільних комунікацій С.Л.Ковтюх провела іміджевий захід «Імена, закарбовані в назвах вулиць нашого міста» в обласній бібліотеці для юнацтва імені Євгена Маланюка для учнів Регіонального центру професійної освіти імені О.С.Єгорова.

Присутні дізналися, чому такими важливими є перейменувальні процеси в нашій країні, особливо в часи російсько-української повномасштабної війни. Чиї назви – того й влада. Було оприлюднено і статистику, й емоційні історії про знакових українців, на честь яких пойменовано вулиці Кропивницького. Молодь почула розповіді про поетесу, підпільну діячку ОУН, розстріляну в Холодному Яру нацистськими окупантами 21 лютого 1942 року, Олену Телігу, про генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича, про нашого земляка – воїна УПА – Володимира Караташа, про академіка, конструктора в галузі ракетобудування Сергія Корольова та першого українського космонавта Павла Поповича, про Героя України, активного учасника Революції Гідності 2013–2014 років, добровольця батальйону «Донбас» Євгена Тельнова з позивним Усач, про Героїв України, мужніх воїнів: Андрія Норова, командира підрозділу, який 2022 року знищив кілька ворожих гелікоптерів та організував оборону Київської ГЕС, Степана Чобану, льотчика, підполковника ЗСУ, який 28 лютого 2022 року ціною власного життя відволік ворога на себе, чим забезпечив підняття у повітря решти літаків частини, Василя Сліпака, талановитого оперного співака, який пішов на фронт добровольцем, та інших.

Назви вулиць – це не просто таблички на будинках, це наша історія. Тому важливо знати біографії цвіту нації, чиї імена раніше чи нещодавно з’явилися на мапі міста. Поки українські військові, не шкодуючи життя та здоров’я, виборюють кожен метр рідної землі, ми не маємо права залишати принесені окупантами назви. Місто Кропивницький очищується від зайвого, ворожого, імперського, колоніального.

Хлопці та дівчата із зацікавленням слухали нову для себе інформацію, ставили запитання, незважаючи на те, що попередню ніч провели в укритті й не виспалися.

Крім того, учні дізналися про те, що в майбутньому вони можуть продовжити навчання й стати студентами різних факультетів Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись