• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

У Кропивницькому відзначили 70-річницю з дня народження професора Леоніда Куценка

У вівторок, 14 лютого 2023 року, на запрошення керівництва Державного архіву Кіровоградської області доцент кафедри української філології та журналістики Оксана Гольник взяла участь у презентації віртуального виставкового проєкту «Пам’яті сина самостійного народу…», присвяченого 70-й річниці з дня народження професора Леоніда Куценка.

Вона виступила із доповіддю, у якій розкрила особливості і значення літературно-краєзнавчої роботи доктора філологічних наук, професора КДПУ імені Володимир Винниченка Леоніда Васильовича Куценка. Зокрема відзначила його роль у створення окремого літературознавчого напрямку – маланюкознавства.

Леонід Куценко понад 15 років досліджував життя і творчість поета-земляка, емігранта Євгена Маланюка. Вчений відкрив ім’я Маланюка Україні. Завдяки його титанічній праці стали відомі архівні документи пов’язані із новоархангельским і єлисаветградським періодами життя поета. Із Польщі, Чехії та США Леонід Васильович привіз архівні документи та особисті речі письменника, які передані на збереження до краєзнавчого музею м.Кропивницький та літературно-меморіального музею імені І.Карпенка-Карого.

Учений значну частину свого життя присвятив краєзнавчій роботі, зокрема вивченню історії Хутора «Надія», творчості письменників-краян.

Державний архів Кіровоградської області у співпраці із Кіровоградською обласною бібліотекою для юнацтва імені Євгена Маланюка та літературно-меморіальним музеєм імені І.Карпенка-Карого створили віртуальну виставку, у якій зібрані архівні документи, пов’язані із творчістю та дослідницькою діяльністю Леоніда Куценка.

Незабаром виставковий проєкт з’явиться на сайті Державного архіву.

Докладніше читайте за посиланням на сторінці Державного архіву Кіровоградської області

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись