• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

На кафедрі української філології та журналістики відбулася всеукраїнська науково-практична конференція на тему «Леонід Куценко – дослідник творчості Євгена Маланюка»

На кафедрі української філології та журналістики відбулася всеукраїнська науково-практична конференція на тему «Леонід Куценко – дослідник творчості Євгена Маланюка»

29 вересня 2022 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція (форма «круглий стіл») на тему «Леонід Куценко – дослідник творчості Євгена Маланюка». (Її ініціатором та організатором став професор кафедри української філології та журналістикиГригорій Клочек).

Як відомо, в радянські часи творчість Євгена Маланюка була суворо заборонена. Конференція присвячена 20-річчю виходу у світ монографії Леоніда Куценка «Dominus  Маланюк: тло і постать” (К., 2002). Ця визначна і високо поцінована у науковому світі книжка відкрила українському читачеві  постать Євгена Маланюка як видатного поета і глибокого мислителя, автора блискучих культурознавчих та історіософських есеїв, актуальність яких в час навали на нашу землю російської орди є дуже високою.

В конференції взяли участь відомі маланюкознавці з Києва, Львова та інших міст України. Цікавими були виступи господарів круглого столу — членів кафедри української філології та журналістики професора Сергія Михиди, доцента Оксани Гольник та ін. Корисною виявилася розмова за круглим столом для аспірантів та студентів.

Конференція важлива тим, що у виступах її учасників відкрилися нові грані в монографії Леоніда Куценка  — її багата, добута з архівів фактологія, блискуче застосування біографічного методу, витончена стилістика висловлювання, яка робить зміст книжки доступним для широкого читача.

У виступах учасників була увиразнена думка про особливу актуальність  в наші дні поетичної та публіцистичної творчості Євгена Маланюка, для якої характерна жорстка критика «руського міра» і прониклива аналітика проблемних моментів у формуванні української нації.

Конференція ціна і важлива тим, що стверджує наукову престижність нашого вишу, який нещодавно набув статусу класичного університету.

Доктор філ.наук, професор кафедри
української філології та журналістики Г.Д. Клочек

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись