• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Вийшла у світ книга «В пошуках голосу Марка Кропивницького»

Вийшла у світ книга «В пошуках голосу Марка Кропивницького»

У понеділок, 13 вересня, у бібліотеці Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбулася презентація книги «В пошуках голосу Марка Кропивницького». У роботі над книгою брала участь доцентка кафедри української та зарубіжної літератури Оксана Олександрівна Гольник. Вона написала сильвети-коментарі до «Автобіографії» Марка Кропивницького, в яких щедро використала мемуари митця. Книга вийшла за сприяння управління культури міської ради Кропивницького і буде розповсюджена по усіх бібліотеках та книгозбірнях шкіл міста.

На зібранні були присутні викладачі ЦДПУ та студенти. Захід відвідали працівники міських бібліотек, вчителі української мови та літератури, викладачі коледжів, співробітники Меморіального музею М.Л.Кропивницького та Художньо-меморіального музею імені О.О.Осмьоркіна. Презентація відбувалася у своєрідному форматі. Це був діалог упорядниці і видавця Тамари Сергіївни Самиляк із читачами, тими, хто вже встиг познайомитися з книжкою і бажав висловити свої міркування щодо її виходу. Помічниця міського голови Євгенія Шустер зауважила, що книга «В пошуках голосу Марка Кропивницького» — оригінальний проєкт, який розрахований на масового читача. Це один із кроків, які роблять науковці, краєзнавці, бібліотекарі для ознайомлення кропивничан із життям і діяльністю патрона міста.

Заслужені вчителі України, вчителі-методисти Віра Володимирівна Соколова (НВК №26) та Олена Валеріївна Голик (НВК №20) підкреслили, що за відсутності можливості в межах шкільної програми познайомити дітей ближче з біографією корифея, його постаттю загалом, поява такої книжки стає необхідністю. Вони зауважили, що матеріали у книзі підібрані і розташовані таким чином, що легко перетворюються у конспект уроку чи виховного заходу, присвяченого постаті Марка Кропивницького.

Студенти-філологи Максим Бричка та Єлизавета Єрещенко говорили про краєзнавчий аспект книги, який виявся для них новим. Постать Кропивницького через його «Автобіографію» стала ближчою. Вони, зокрема, оцінили нестандартну подачу матеріалу, адже книга побудована таким чином, щоби наштовхнути читача на пошук свого Марка Кропивницького, на налагодження діалогу з митцем.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись