• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Зустріч з “Богемою”

Зустріч з “Богемою”

27 вересня до студентів факультету філології та журналістики завітав Андрій Шараскін: актор, режисер, байкер, військовий  (позивний «Богема»). Справжню славу йому принесли не фільми і театральні ролі, а активна участь в боях за Донецький аеропорт (2014-2015).

Захід викликав небувалий ажіотаж: слухачі повністю заповнили аудиторію, заносили додаткові стільчики та вмощувалися просто на східцях. Гість справив враження глибоко віруючої та вірної своїм ідеалам людини.

Війна

...Думка піти на передову з’явилась не одразу. Усе змінив похорон друга. Шараскін розповів, як безтурботно приїхав на мотоциклі, і тільки потім зрозумів всю сутність трагедії: товаришу відірвало голову уламком гранати. У роздумах про втрати на війні Андрій і усвідомив важливість громадянського обов’язку.

Про війну Андрій розповідав неохоче, тісно переплітаючи оповідь з філософськими темами, актуальними для молоді. Акценти робив на творчих питаннях, нюансах зйомок у кінострічці «Кіборги» (2017, реж. Ахтем Сеітаблаєв).

Знімальний майданчик

Андрій Шараскін не тільки став прототипом Серпня, одного з героїв фільму, а й військовим консультантом, який допоміг налагоджувати зв'язок з «кіборгами». А оскільки сам зіграв невеличку роль, зміг розкрити секрети зйомок.

По-перше, фільм не документальний, хоча всі події намагалися відтворити максимально точно. Тож, коли навіть автомат тримали неправильно, виникали бурхливі суперечки. По-друге, фільм знімався на двох локаціях: у закритому павільйоні в Києві та на відкритому майданчику на Чернігівщині. Для декорацій, відтворення будови аеропорту використовували геть непривабливі матеріали: металобрухт, пакети і бите скло.

Про юність, мову, бізнес і  справжність чоловіків

Активну громадянську позицію Андрій має ще з студентських років. Болісно переживає він і за мовне питання. Розповідає, як його обурив випадок біля університету ім. Карпенко-Карого (де навчався актор), коли  бабуся, що продавала пиріжки, попросила його розмовляти російською, вважаючи тільки її «нормальною» мовою. Шараскін стверджує, що укріплення рідної мови у свідомості народу – це питання часу.

На думку гостя, події останніх років утверджують істинну природу чоловіків. Адже завжди на вершині суспільних «каст» були військові: спартанці, лицарі, хрестоносці. А з проголошенням незалежності все перевернулося з ніг на голову: найвпливовішими стали «торгаші».

Поняття бізнесу в пострадянському суспільстві Андрій вважає деформованим. Бізнесмени з 90-х – це спекулянти, а справжній бізнес має бути корисним: підтримувати виробництво, прогресивні ідеї, надавати робочі місця.

Продовжуючи розповідь про сутність справжніх чоловіків, ділиться ще одним спогадом з юності. Перебуваючи у відрядженні в одній з європейських держав, хлопець познайомився з дівчиною і запросив її на каву. Проте панянка відмовилась і швидко зникла. Розпитуючи компанію про те, чому так трапилося, Андрій почув: «Дівчина знала, що ти з бідної країни і побігла за гаманцем, аби самостійно сплатити рахунок». Шараскін розсміявся і, звісно ж, сам розрахувався в кафе.

Враження від зустрічі лишилися тільки позитивні: Андрій Шараскін – багатогранна, цікава особистість, яка вміє надихати публіку. Ми пишаємося, що в нашій державі є чоловіки, які люблять Україну і можуть за неї постояти словом та зброєю!

Інформацію надано факультетом української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись