• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

НЕХАЙ ЖАЛКУЮТЬ ТІ, ХТО НЕ ПРИЙШОВ

21 листопада 2017 року вчергове кафедра української мови провела лінгвістично-гумористичну феєрію «Фразеологія – як життя, життя – як фразеологія». Мені сподобалася реакція старшого викладача кафедри журналістики, видавничої справи та редагування Романа Вікторовича Базаки, коли я зайшла запросити на цей захід одну з груп майбутніх акул пера: «Так це ж те саме шоу, у якому я студентом також брав участь!»

Справді, тяглість традиції філологічного гумору не переривається. Починалося все в минулому столітті з перемоги моєї команди «СКОРПІОН» (сузір’я кмітливих, обдарованих, розсудливих, пильних і окрилених наукою). А в журі тоді були доцент Тамара Іванівна Поляруш і старший викладач Світлана Петрівна Пономаренко, до ювілею яких минулого року кафедра української мови провела регіональну науково-практичну конференцію «Науково-методичні параметри лінгвістичної освіти».

На факультеті нині працюють викладачі, яких окрилила наука, зокрема й ті, хто в юні роки творили власну фразеологію в лінгвістично-гумористичних змаганнях.

Цього року феєрію вела справжня зірка, яка щойно повернулася з гастролей в Ужгороді та Львові, Олександра Крикун. Коли вона була другокурсницею, її команда «Принцеси» програла суперникам, дівчата навіть плакали, проте наступного дня цей гурт став володарем Кубку ректора з КВН. Нині Олександра – знана в Україні стендапкиня.

Усім присутнім підняв настрій показовий виступ минулорічного лідера – команди «Шістдесят і менше», знову фурор та істерію в залі викликала відеоверсія «50 відтінків екзамену зі вступу до мовознавства».

Далі лінгвістично-гумористичні шаблі схрестили дві команди – «Адепти святого Спрощення» (капітан Оксана Івашина) та «Нам автоматом» (капітан Марина Козирєва). Самоідентифікація відбулася завдяки візитівці «Не все сма[ш]не, що блищить». Під час мовного герцю «Лежачого не б’ють, але й полежати не дають» ведучій виявилося замало питань команд, тому додатково долучила інтелектуально-креативні сили вболівальників. Нарешті, крапки над «і» розставило домашнє завдання «Викладач студентові не товариш, а …».

Якість соковитого філологічного гумору та гострої лінгвосатири визначали справедливі й досвідчені судді – Анастасія Максименко, Марина Стеба, Яна Войтенко, Дар’я Стець, Марія Зобенко – учасники фразеологічного шоу різних років, серед яких представники команди-лідера «ВЖиК» (виключно жіночий колектив). Олександра потягла інтригу й перед оголошенням результату порадувала нас власним сольним запальним виступом.

Переміг гурт з оптимістичною назвою «Нам автоматом». Проте солодкі призи від студпрофкому (за що окрема велика подяка!!!) отримали не тільки обидві команди, а й журі, ведуча, організатори, болільники – вистачило всім!

Тому нехай жалкують ті, хто не прийшов, бо в оголошенні всім присутнім на лінгвістично-гумористичній феєрії «Фразеологія – як життя, життя – як фразеологія» було обіцяно Божу поміч під час сесії!!!

Завідувач кафедри української мови,
професор С. Л. Ковтюх

Інформацію надано факультетом української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись