• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

"ЗАХИСТ ЛІНГВІСТИЧНОЇ (ДІАЛЕКТОЛОГІЧНОЇ) ПРАКТИКИ – ЧЕРГОВИЙ ЕТАП НА ШЛЯХУ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ"

«Без діалектного підліску не ростиме ліс загальнонаціональної мови.
Ця мова опиниться ніби у підвішеному стані,
повисне в повітрі, втратить живу,
природну прив’язаність до землі, до малих батьківщин,
які живуть у людях не лише на рівні
свідомості, а й на рівні почуттів».
Ярослав Радевич-Винницький

12 жовтня відбулася звітна конференція з лінгвістичної (діалектологічної) практики як завершальний етап вивчення вибіркової дисципліни «Українська діалектологія». Лінгвістична (діалектологічна) практика у нашому виші має свої традиції. Після настановчої конференції студенти вже третього курсу зазвичай збирають увесь матеріал ще влітку. Лексеми, фразеологізми, запис місцевої говірки та історія селища – це ще одна сходинка для осягнення мови та культури українського народу.

Цьогорічний захист діалектологічної практики демонструвала група УА15Б у складі 19 студентів. Захист проходив у форматі мультимедійних презентацій з аудіо-, фото- та відеосупроводом. На захисті більшість студентів була у вишиванках, що стає своєрідною традицією факультету філології та журналістики. Кожен студент намагався представити найцікавіші лексеми, фразеологізми, легенди, історичні факти, які були зафіксовані під час збирання матеріалу.

«Діалектологічна практика – це безцінний досвід, який можна використати у своїй майбутній професійній діяльності. Усі зібрані матеріали є важливим надбанням, яке потрібно зберігати та передавати наступним поколінням, адже з роками діалектні явища втрачаються, і процес цей незворотній», – повідомила доцент Т.В.Громко. Зібраний матеріал, а це дві тематичні групи – «Тварини», «Рослини» – поповнить фонди кафедри української мови, особливо для написання наукових робіт на регіональному матеріалі (курсові роботи, статті тощо).

Студенти повідомляли про свої лінгвістичні евристичні знахідки в мовленні свого населеного пункту.

Кращими було визнано роботи Терентьєвої Марини, Бойко Анастасії, Колтунова Анни, Віхтоденко Аліни, Похилої Марини. Не менш пізнавальними та змістовними були роботи інших студентів.

Керівник лінгвістичної (діалектологічної) практики доцент Т.В.Громко запропонувала студентам подати статті до районних газет від їх імені, що повідомлятимуть про краєзнавчі дослідження, очолювані факультетом філології та журналістики, що, у свою чергу, й підвищить реноме нашого вишу, й сприятиме профорієнтаційній роботі серед населення.

Інформацію надано факультетом української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись