• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Студенти КДПУ ім. В.Винниченка заколядували у Львові – феєричний проект «Різдво разом»!

Різдвяні свята завжди вдихали у наші серця атмосферу теплоти і турботи, передавали світлу радість, відчуваючи яку ми переносимося у ті далекі дитячі часи, де мала душа гармонійно поєднувалася з величним дійством. Дуже важливо зберігати традиції у святкуванні Різдва. Щоб пізнати їх глибше, студенти I і II курсів факультету філології та журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка у складі 34 осіб вирушили під час зимових канікул до Львова.

img 01

Нам випала щаслива нагода під керівництвом викладача і куратора Олександра Ратушняка взяти участь у проекті «Різдво разом», зустріти різдвяні свята у самому серці давнього міста Лева! Це свято для нас організували проректор ЛНУ ім. І.Франка Ярослав Гарасим, декан філологічного факультету Святослав Пилипчук та головний режисер дійства – Леся Гарасим.

По приїзді до міста ми були зворушені теплотою прийому та знайомства із львів’янами. Першого дня велике враження отримали від екскурсії містом, яку проводив історик Юрій Сілецький. Ми вже були щасливі від самого перебування у святковому Львові, сповненому п’янкого аромату львівських кав’ярень.

img 02

Завершилася екскурсія відвіданням національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Атмосферу пережитих тут в’язнями жахів відтворює кожна деталь: пропускний пункт, тюремні коридори, камери, кабінет слідчого, фотолабораторія та інші приміщення в'язничного побуту. Частину тюремних камер обладнано в експозиційні зали. В коридорах вмонтовано стенди, на яких подано історію будівлі, прізвища розстріляних в'язнів та тексти розстрільних документів з підписами НКВДистів, які вершили долі людей. Ми, затамувавши подих, перегортали сторінки з історії, життя окремих в’язнів, які стали жертвами нелюдського радянського режиму.

Увечері на нас чекали нові враження і нові потрясіння – на цей раз від мистецтва. Сучасна інтерпретація в театрі ім. Леся Курбаса драми-фейєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Такої вистави нам ще не доводилося бачити ніколи в житті – сміливі експерименти, інтерактив, артисти залучають до дії самих глядачів, сучасне прочитання класичного твору. Мавка і Лукаш деградують, занурюючись в багно обивательства, пиятики, сварок. Красномовним прийомом цієї деградації стає їхнє зросійщення, відмова від свого традиційного українського світу, вбрання, мови, традицій…

Наступного дня разом із львівськими студентами та викладачами відвідали музей народної архітектури та побуту «Шевченків гай». Цікавим провідником незнаними стежками старовинного українського карпатського села був для нас декан філологічного факультету Святослав Пилипчук. Перебування серед «зимової казки» було корисним і красивим!  А скільки серед тієї краси ми там фото наробили, то не перелічити!

img 03

Потім усі разом, однією великою родиною зібралися за святковим столом: прийшов час Святої вечері, неодмінними атрибутами якої були свячена вода й кутя з узваром. Багато було нового для наших студентів – у нас традиційно відзначається лише один Святий вечір 6 січня. Про другий Святвечір або «голодну кутю», що відзначається 18 у нас лише чули та й то не всі. Спочатку натщесерце треба випити Йорданської водички після молитви, потім з'їсти три ложки куті і лиш тоді сідати до столу. А вечерю пані Леся приготувала із сюрпризом – в галушках було заліплено монети, кому вони випадуть, той буде з грошима увесь рік. Повечерявши ми заколядували господарям.

Дуже важливим для нас, філологів, було відвідання меморіального музею Івана Франка у Львові, де було проведено цікаву захопливу екскурсію будинком видатного українського генія. Знайомство з видатною архітектурною пам’яткою, історію якої зберігають стіни дому, безсумнівно стане путівником, своєрідним ключем для студентів-філологів у вивченні творчості поета.

img 04

Звичайно ж, однією з найважливіших подій перебування у Львові, квінтесенцією акції «З колядою в кожну хату» був спільний вертеп студентів ЛНУ ім. І.Франка, дітей викладачів та кропивничан-колядників, що презентували розмаїття різдвяної тематики. Велике враження справив на нас виступ студентів Львівського національного та обдарованих дітей з недитячими мріями й устремліннями. По закінченню дійства в актовій залі гостей привітав ректор цього прекрасного університету Мельник Володимир Петрович. Керівник делегації з Кропивницького Олександр Ратушняк подарував на згадку про цю зустріч книги нашого видатного земляка Володимира Винниченка, чиє ім’я носить наш Кіровоградський університет, письменника і громадського діяча. Студенти виголосили слова подяки Львівському національному університету імені І. Франка за таку щиру гостинність і подарували на згадку велику глиняну миску, що символізує велику родину, за якою має частіше збиратися наша українська родина. Між університетами було підписано символічний Акт злуки, оскільки це відбувалося напередодні Дня Соборності України, то в цьому прочитувалася історична паралель з відомим фактом: Акт злуки УНР (Української Народної Республіки) та ЗУНР (Західно – Української Народної Республіки).

Різдвяні свята у Львові закінчилися, проте як писав В. Винниченко, «це безупинна рухлива еманація радості». Проект «Різдво разом» компонував любов і чистоту сердець. Ця різдвяна пригода дала можливість долучитися до традицій нашого народу, по іншому збагнути суть цих Різдвяних свят, навчитися співати колядки та щедрівки, не з книжок дізнатися, яким має бути справжній вертеп. Чим частіше отак українська молодь по-родинному гуртуватиметься під покровом спільних народних звичаїв і традицій, створюючи неперервне сімейне коло, тим міцнішою буде ставати Україна!

Чорненко Катерина,
21 група ФФЖ

Інформацію надано факультетом філології та журналістики

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись