• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

«СВІТ МЕНЕ ЛАЙКАВ, А Я ЙОГО НЕ ФРЕНДИВ»

Таким було гасло візитівки традиційного лінгвістично-гумористичного шоу «Фразеологія – як життя, життя – як фразеологія», яке відбулося 22 листопада 2016 року на факультеті філології та журналістики.

Цікавим, динамічним, смішним і почасти несподіваним був показовий виступ минулорічного переможця – команди «ВЖиК» («Виключно жіночий колектив»).

Креативні ведучі - голова студради факультету Марина Стеба (32 гр.) та студент 31-ї групи Вадим Кравченко - представили авторитетне журі в складі: Світлани Флорінської – лаборанта й аспіранта кафедри української мови, Яни Войтенко (32 гр.) - старости гуртожитку, Дар”ї Стець (31 гр.) - профорга факультету, Анастасії Аркушенко (31 гр.) - капітана команди «ВжиК», Ігоря Левченка - студента 33-ї групи.

На герць стали дві команди другокурсників – «60 і менше» та «Кіна не буде». Перший конкурс – візитівку – виграла з невеликою перевагою команда «60 і менше», пояснивши вибір власної назви колективу. 60 і менше – це кількість випитої валер’янки під час сесії, 60 і менше – це рівень IQ учасників, 60 і менше – це кількість пропущених пар, і це тільки за перший день. Команда «Кіна не буде» щедро подарувала новий синонім до слова «самчик» (селфі) – «сам-себешка».

У другому конкурсі – розминці «Між силою і харизмою, тобто між Сциллою і Харибдою» – сили були майже рівні. Обидві команди підготували цікаві питання, а також достойно змагалися в дотепності, відповідаючи суперникам і болільникам.

Присутні дізналися: коли Оля пече раків? Що змушує вівцю йти в блуд? Коли Марина продає зуби? Що робити, коли ти зібрався смикати Бога за бороду, а він поголився?

Переможця остаточно визначило домашнє завдання на тему: «За одним зайцем поженешся – двох не спіймаєш!» Обидві команди добре підготувалися, зал плакав від сміху, звучав добірний, специфічний, філологічний гумор, який можуть зрозуміти тільки посвячені. Чого лише варті фрази «кіношників»: «Гей ви, фанзона Білодіда, на вихід», «Що ти синтагмами своїми тикаєш», «Клянусь своєю фольклорною практикою», «Ми ж однієї філологічної крові», «Ми ж разом «Гаудеамус» співали», «Розірвемо це подвійне коло»… І «60 і менше», і «Кіна не буде» порадували дотепними відеоматеріалами, достойними Оскарів, Греммі та СУЛМі.

Як завжди виступила організатор і натхненник шоу, завкафедри української мови, професор С.Л.Ковтюх. Розповіла кілька анекдотів і жартів, зокрема такі: учення – світло, а невчення – енергозбереження. А ви знаєте, чому Білл Гейтс, Марк Цукерберг такі багаті? А тому, що не свистіли в хаті й не виносили увечері сміття. Як сказала одна бабця, якій коротко переказали проблему Анни Кареніної, корову б їй, а краще – дві. Закликала присутніх жартувати українською, освідчуватися в коханні українською, співати колискові українською, навчатися українською, творити власні цікаві сленгізми українською. І це була б не Ковтюх, якби не виправила кілька мовленнєвих помилок учасників і ведучих за допомогою залу й не поставила присутнім проблемне питання, відповідь на яке послухає на практичних заняттях ІІ курсу.

З перевагою в кілька балів перемогли «шістдесятники». Традиційно обидві команди – золоті й срібні призери – отримали від студпрофкому солодкі нагороди. Не залишилися без призів від С.Л.Ковтюх і смаколиків від голови студпрофкому члени журі та команда «ВЖиК».

Шоу завершилося, але воно обов’язково відбудеться наступного року.

Завідувач кафедри української мови,
професор С. Л. Ковтюх

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись