• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Результати діалектологічної практики

За традицією восени студенти третього курсу нашого факультету звітують про результати діалектологічної практики. Так відбулося і цього року: 12 жовтня пройшла підсумкова конференція цієї лінгвістичної практики, очолювана доцентом кафедри української мови Т.В.Громко.

img 02

Захист лінгвістичної (діалектологічної) практики цього року перетворився на своєрідне дійство: по-святковому, у вишиванках одягнені студенти презентували зразки живого мовлення своїх населених пунктів. Справжні знахідки лінгвістичної (діалектологічної) практики студентів – це діалектні слова, які раніше вони вживали, не підозрюючи, що це різного типу діалектизми. Респондентами їх були родичі та сусіди (усе це представлено у фотозвітах, аудіопрезентаціях). Наші майбутні словесники спостерігали мовні явища в польових умовах – і відтак належним лінгвістичним аналізом діалектного матеріалу відзначилися студентки Аркушенко Анастасія, Полковніченко Наталія, Коваленко Катерина, Юрченко Аліна, Кучеренко Альона, Войтенко Яна, Коткова Анна та ін.

img 03

На захід прийшли і студенти другого курсу. Вони приготували невеличкі інтермедії про діалектну мову як живу народну (Тетяна Табуранська, Анна Колтунова, Дар’я Волкова, Олександра Ільченко, Аліна Віхторенко та ін.). Під час звітної конференції другокурсники набиралися досвіду від старших і для збирання діалектного матеріалу в рамках діалектологічного проекту «Жива народна мова Кіровоградщини», організованого викладачем курсу «Українська діалектологія» Т.В.Громко.

Цьогорічними лінгафонними записами значно поповниться архів відео- та фонотек кафедри української мови університету. І можливо, саме цей матеріал послужить комусь із філологів-дослідників базою для подальших студій над діалектним мовленням Кіровоградщини.

Збираймо діалектний матеріал – живу народну мову!

img 01

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись