• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Знайомство з творчістю художника-земляка

Cтуденти 11-ї, 31-ї і 32-ї груп факультету філології та журналістики відвідали художньо-меморіальний музей О. О. Осмьоркіна, який присвячений життю і творчості цього відомого живописця .

Музей відкрито в будинку, де видатний художник першої половини ХХст. провів дитячі та юнацькі роки. Будинок є пам’яткою архітектури, збудований в 1899р. за власним проектом відомого єлисаветградського архітектора Якова Васильовича Паученка (1866–1914), рідного дядька художника. Активну участь у створенні музею брала вдова художника Надія Георгіївна Осмьоркіна. Як архітектор вона власноруч розробила проект реконструкції будинку музею, що передбачав відновлення первинного зовнішнього вигляду і внутрішню перебудову з метою створення експозиційних залів. Н.Г.Осмьоркіна передала до музею живописні та графічні твори майстра, архів художника та його особисті речі, у тому числі предмети творчої праці – мольберт, палітру, етюдник, пензлі, натюрмортнийфонд.

Експозиція музею розміщена в трьох залах. У меморіальному залі ми познайомилися із життям і творчістю О.О.Осмьоркіна. У вітринах представлені фотознімки, документи, особисті речі, предмети з творчої майстерні, меморіальні речі з будинку Паученка-Осмьоркіних. Але особливу увагу привертають художні твори. Вони представляють усі улюблені жанри О.О.Осмьоркіна – портрет, пейзаж, натюрморт. Найбільш яскраво подано в експозиції творчість художника 1930-х–1940-х років, а також прекрасні картини останніх років життя. У виставкових залах знаходяться тематичні експонати: «Майстерня О.О.Осмьоркіна», яка представляє твори відомих російських художників – учнів О.О.Осмьоркіна, «Єлисаветградський зодчий ЯківПаученко» про життя та діяльність єлисаветградського архітектораЯ.В.Паученка, фотовиставка, присвячена 150-річчю від дня народження видатного земляка, архітектораЯкова Паученка.

Творча спадщина художника – понад 700 творів живопису, графіки, театральних декорацій, які зберігаються в провідних художніх музеях Росії (Москва, Санк-Петербург), України, інших країн СНД та приватних колекціях, і деякі з цих шедеврів ми побачили на власні очі. Роботи О.О. Осмьоркіна вразили нас своєю витонченістю, колоритністю та оригінальністю.

Важко не згадати про захоплюючу розповідь екскурсовода (живописця, мистецтвознавця, заслуженого художника України – Андрія Михайловича Надєждіна), який зумів зацікавити нас такою величною особистістю й допоміг донести до наших сердець красу й багатство його внутрішнього світу. Також хочеться подякувати нашому викладачу Демешко Інні Миколаївні за те, що організувала похід у цей прекрасний музей і дала можливість нам заглибитися в мистецтво й більше дізнатися про відомі постаті Кіровограда.

Руслана Яцейко, студентка 32-ї групи факультету філології та журналістики

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись