• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Кінотеатр «Університет». Вхід вільний

На факультеті філології та журналістики була показана вражаюча кінострічка про історію Героя України – Віктора Чміленка. Автор фільму Ігор Токар, випускник факультету, презентував свою роботу студентам і викладачам  рідного філфаку.  

Невеликий вступ від Григорія Дмитровича Клочека та Олександра Михайловича Ратушняка  дав можливість краще познайомитися з головним героєм стрічки.

40 хвилин фільму викликали такі емоції, що навертають на очі сльози і змушують голостремтіти. «Історія Героя України. Чміль» – це ілюстрація, яскраве відображення подій революції через призму життя одного героя. Відповідає на актуальні і все ще болісні питання. Ким був Віктор Чміленко? Що стало причиною його рішення брати участь в Євромайдані? Які події пережили такі герої, як Віктор Чміленко? За яких причин він загинув?

40 хвилин минуло, хвилина мовчання… а в аудиторії продовжувалася тиша. Гордість в серцях викладачів автора і режисера фільму, сльози співчуття рідним і нерозуміння, чому ж довелось Героям Небесної Сотні загинути. Кожен залишав цю зустріч іншим.

Для мене фільм про Віктора Чміленка приніс єдність трьох почуттів в душі. По-перше, сум. Надзвичайно сильний сум. Багато фрагментів промов і виступів в Кіровограді на площі були мені особисто знайомі. По-друге, радість. Як не дивно, але правда радість. Тому що цей фільм –відповідь усім тим людям, котрі кричать, що не варто було так проявляти своє волевиявлення. Бо ті учасники, що дають інтерв'ю, пояснюють, де, що і чому вони робили. Що кожному вчинку євромайданівця була своя причина. І, по-третє, злість. Образа на тих, хто зараз сидів і ледве стримував свої почуття, а колись, два роки тому, відверталися, заявляли про свою аполітичність до всіх несправедливих подій.

Таким людям, і мені в тому числі, хай завжди слугуватиме девіз Віктора Чміленка, що не раз згадується у фільмі: «Коли беззаконня стає законом, супротив стає обов'зком».

Дарія Левіна,
студентка 31-ї групи

Інформацію надано факультетом філології та журналісики

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись