• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Шевченківський конкурс читців: читаємо, як відчуваємо

Шевченківський конкурс читців: читаємо, як відчуваємо

Традиційно у стінах факультету філології та журналістики проводиться університетський конкурс на кращого читця поезій Шевченка. Цього року організатором була Марія Зобенко – розумна, талановита, ініціативна студентка 22-ї групи, яка зуміла зібрати навколо себе тих, хто не побоявся заговорити мовою Шевченка, яка створила разом із працівниками бібліотеки ефект присутності Кобзаря – виставка книг, портрети, українська символіка.

Наймолодші учасники читань – учні 2-Б класу НВК СЗНЗ I-III ступенів № 26 – ДНЗ – ДЮЦ «Зорецвіт» – показали справжній майстер-клас щирості, емоційності, дитячої (справжньої!) любові та поваги до Шевченка. Деяким майбутнім учителям варто ще повчитися так декламувати!

Звісно, завжди хочеться, щоб брали не кількістю – вивчених поезій чи рядків, списком учасників, глядачів, а якістю підготовки – дрес-код, інтонування, вміння пережити на сцені ліричну історію. Для багатьох конкурс став хорошим уроком, адже всі ми вчимося на помилках – і це добре, коли є здорова критика. Об’єктивну, справедливу оцінку щодо виступів дали члени журі, до складу якого увійшли люди своєї справи: Лаврусенко Марія Іванівна –кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української літератури, Кирило Поліщук – аспірант кафедри української літератури, поет та музикант, Марія Зощенко – організатор заходу, Корнієць Валерій Петрович –, поет, один із кращих перекладачів поезій Шевченка. Гість нашого університету слушно зауважив, що «вірші Шевченка не треба кричати, не варто поспішати при читанні – ледь-ледь чутно, повільно, але з душею». Майстерність декламування – це талант і праця. Поезія Шевченка – сила й висота. Щоб досягти вершинну думку, потрібно натхненно працювати, ніколи не забуваючи, що, як часто повторює Світлана Леонідівна Ковтюх, немає межі досконалості.

Не зважаючи на строкатий перебіг конкурсу, деякі виступи все ж були на висоті і грамоти знайшли своїх переможців: ІІІ місце – Кучерява Катерина (26-а група факультету психології та педагогіки), Бородавкіна Марія (22-а група факультету філології та журналістики), ІІ місце – Гаваза Юлія (10-й український філологічний клас), Табуранська Тетяна (12-а група факультету філології та журналістики), І місце – Кравченко Вадим (21-а група факультету філології та журналістики), Гран-прі за Сапожніковою Яною (35-а група факультету історії та права), яка поділилася враженнями про конкурс: «Участь у читаннях Шевченкової поезії я беру ще з початкової школи. Пам'ятаю, першиим віршем, який я вивчила напам'ять, був «Нащо мені чорні брови, нащо карі очі?». Звичайно, дізнавшись про цьогорічний конкурс, не змогла не взяти участі в ньому.Насправді, моє тверде переконання – Шевченка не можна читати правильно або неправильно, гарно або недуже гарно. Для кожного Шевченко свій, індивідуальний. Всі ми пропускаємо його поезію крізь призму власного світобачення, почуттів, життєвих поглядів, тому кожна інтерпретація слова Тараса Григоровича є неповторною, відображає внутрішній світ читця. І я дуже рада, що моє бачення уривку із поеми «Відьма» знайшло відгук у вельмишановного жюрі та глядачів.Сподіваюся, що з кожним роком шанувальників слова Кобзаря ставатиме все більше, а університетські читання –  все масштабнішими».

Ганна Дудник,
студентка VI курсу факультету філології та журналістки

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись