• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Медіа-кемп «Чистий простір»: неформальна освіта, друзі та активний відпочинок

img 01Історія  медіа-кемпу «Чистий простір» починається з літа 2011 року. Ідея поєднати неформальне навчання з активним відпочинком з’явилася у викладачів Сергія та Ірини Ткаченків. З того часу проект успішно розвивається, збільшує географію та кількість учасників, ставши освітнім брендом кафедри видавничої справи та редагування КДПУ ім. В. Винниченка.

Над проектом працює активна та творча команда, яка демонструє нестандартний підхід до вирішення освітніх завдань, наполегливість, віру та бажання працювати на результат. Це – колеги та друзі організаторів: Роман Пикалюк, Дмитро Шульга, Наталка Романюк, Іван Коток. Всі вони є випускниками КДПУ ім. В. Винниченка.

Медіаосвітній простір табору – це невимушене, цікаве навчання, яке підвищує медіаграмотність кожного учасника, сприяє його особистісному розвитку; це творчий, дружній простір, в  якому дотримуються принципу поваги до особистості кожного, сприяють проактивності учасників. Таборовий формат дає можливість відчути себе вільним та щасливим: наметове життя повертає у юність, пісні біля ватри народжують мрії, спільні справи формують міцну команду однодумців, з якою після табору легко долати нові вершини та вирішувати складні завдання. Три дні життя в таборі допомагають зробити апгрейд свідомості та суттєво розширюють зону комфорту.

Четвертий медіа-кемп «Чистий простір» відбувся 10-12 липня на околиці села Цибулеве Знам’янського району, що на Кіровоградщині, на березі мальовничого озера-кар’єра, яке медіакемпери поетично назвали «Камінною чашою».За словами співорганізатора медіа-кемпу, Ірини Ткаченко, спочатку табір задумувався як майданчик для обміну професійним досвідом між студентами та їхніми старшими колегами – працівниками медіагалузі. Однак із часом табір вийшов за межі такої вузької спеціалізації – до участі в ньому долучилися люди різних професій та зацікавлень. Щороку їх стає більше: медіа-кемп згуртовує студентів, викладачів, журналістів, блогерів, айтішників, усіх, хто цікавиться сучасними медіа, відкритий до нестандартного навчання, активного відпочинку, цікавого спілкування.Організатори стверджують, що подібної освітньої програми у форматі таборівки, яку пропонує медіа-кемп «Чистий простір», на теренах Кіровоградщини немає.

Тематика табору щороку розширюється – цьогоріч проблеми медіа розглядалися в контексті особистісного розвитку, неформальної освіти, адже сьогодні ми живемо в інформаційному суспільстві, в умовах інформаційної війни, якій і був присвячений «Чистий простір-2015».

– Ми дорослішали, з’явилися діти, але потяг до авантюрного туризму не зник, змінили цільову аудиторію – студентство, з яким зараз працюємо як викладачі. Також мотивув і допомагав досвід, здобутий в «Артеку».
Метафора чистого простору – універсальна. Вона допомогла нам у створенні проекту, який може об’єднувати різнопланову проблематику, формати, людей, сфери діяльності. Щороку ми робимо акцент на медіаосвіті, намагаємося підвищувати медіаграмотність наших студентів та активістів, які відгукуються долучитися до цього проекту. Комусь імпонує таборове життя, для когось важливими є момент спілкування з цікавими людьми, нестандартні умови для медіаосвіти, відпочинку. Цей табір допомагає пізнавати людей і себе. У цьому його особливість, – розповідає Ірина.

Освітня складова медіа-кемпу відбувалася неформатно і цікаво. Запрошені тренери спробували поглянути на тему інформаційної війни з різних боків: про мережеві війни та професійну діяльність ЗМІ в умовах війни розповідав журналіст Ігор В’юн, про топографічні війни – викладач КДПУ ім. В. Винниченка й громадський діяч Олександр Ратушняк. Інтерактивну доповідь про лінгвістичне нейропрограмування в аспекті інформаційних воєн та слово як засіб масового ураження науковець з того ж вишу – Ольга Кирилюк.Спеціалісти з медіа-технологій запропонували і рецепти протидії маніпуляційним впливам: про китайський досвід самоусвідомлення себе як нації розповіла сходознавець Марина Пилипишин, Project Management – від Ірини Ткаченко, стратегії взаємодії – від Наталії Романюк, проактивність – від Сергія Ткаченка, читання – Дмитро Шульга, книги – Ольга Цимбаліст, а тему фінансового запасу міцності розкрив Олександр Матвєєв.

Активний відпочинок передбачав фотоквести, риболовлю, мандрівки, купання та спілкування.У реєстрі добрих спогадів – щоденні ранкові руханки з Іваном Котком, фотоквест та екскурсія до Мамаєвого яру від Олександра Ратушняка. Крім того, «активно відпочити» можна було й на кухні: рубаючи дрова, розпалюючи вогнище чи долучаючись до приготування їжі – охочих було багато. 

Серед таборових ласощів – печені коропи та гриль-party, кавові посиденьки та смаколики. Традиційними були й нічні посиденьки біля ватри: пісні, жарти, мрії, розмови, зірки – їх було, на щастя, багато. Особливим гостем медіа-кемпу став співак Микола Папуша, який презентував декілька нових авторських пісень.

Те, чого немає, ми створюємо самостійно. Медіа-кемп «Чистий простір» з мрії переріс у сімейну та командну справу, у якої особлива місія – пропонувати освітні альтернативи, давати можливості для молоді, розвивати проактивне середовище на локальному рівні.

Текст – Роман Пикалюк, фото – Світлана Дубина

Більше фото – за посиланням

Офіційний сайт медіа-кемпу

Приєднуйтеся до проекту у соцмережах: facebook та vk.com

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись