• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Презентація-дискусія нової книги Сергія Жадана «Життя Марії» на факультеті філології та журналістики

img 01Із презентацією нової книги віршів та перекладів «Життя Марія» завітав до Кіровограда один з найвідоміших сучасних українських письменників Сергій Жадан. 6 квітня він побував і у стінах найкращого, за його власними словами, філологічного факультету в Україні.

Жадан прочитав свої вірші з нової збірки, і потім відповів на запитання присутніх. Модерував зустріч професор Григорій Дмитрович Клочек. Він, до речі, заборонив викладачам ставити запитання, тож студенти «відірвалися» на повну.

Питання до письменника були різні – від планів балотуватися у Верховну Раду України (ні, не збирається) до принципів використання нецензурної лексики у творах («тільки там, де це потрібно, аби описати якусь ситуацію чи людину»).

Говорили і про війну. Жадан наголошує на тому, що дуже важливо, аби життя в тилу продовжувалось. Адже там, на Сході, йде війна не за територію, не за шахту чи вокзал. Війна йде за вищі речі. І нам тут важливо не забувати про війну, але і пам’ятати про мирне життя. У іншому випадку, справа наших хлопців – марна.

Згадали і про події в Харківській ОДА, коли проросійські активісти намагались захопити її. «Що відчував тоді? Страх за тих людей, що охороняли ОДА. Там були жінки, пенсіонери», – наголосив Сергій Жадан.

Розповів Сергій Вікторович і про те, скільки часу в нього йде на написання поезії. «Деякі вірші приходять на розум одразу, і створюю їх швидко та легко. Але наприклад вірш «Сніг» писав близько року, вишліфовуючи його до ідеалу», – поділився поет.

На завершення, дві студентки факультету філології та журналістики, вирішили не ставити Сергію запитань, а присвятили йому авторський вірш. Поет розчулився і визнав, що у нас дійсно найкращий філологічний факультет. Презентацію книги Сергій Жадан продовжив увечері у театрі ім. М. Кропивницького.  

Сергій Цигульський, студент 33 групи
Фото: Олександр Ратушняк 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись