• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Харків Юрія Шевельова у Кіровограді

190520141592.jpg

19 травня перед студентами КДПУ ім. В. Винниченка виступила Вікторія Склярова, харківський краєзнавець і громадський діяч. Вона презентувала збірку есеїстки Юрія Шевельова «Дорогами відрадянщення» періоду німецької окупації Харкова (1941–1943). Творчий доробок, що складає цю книгу, було зібрано в архівах і підготовлено до друку Харківським історико-філологічним товариством із публікацій у газетах «Наша Україна» та «Український засів».

Зустріч розпочалася із розповідей про встановлення минулої осені у Харкові пам’ятної дошки Юрію Шевельову до 105-річчя з дня його народження, а також про те, як по-вандальськи її було демонтовано тодішньою владою.

У видатного славіста й уродженця Харкова є надзвичайно влучні візії його рідного міста, викладені зокрема в есе «Четвертий Харків». Вікторія Склярова детально відтворила студентам сутність кожного з них, окреслила історико-культурні межі та визначних представників кожної із чотирьох візій шевельовського Харкова.

І Харків – козацький, після доби Руїни, розбудова Слобідської України.

ІІ Харків – провінція Російської імперії (Г.Сковорода, Г.Квітка-Основ’яненко, О.Потебня та ін.).

ІІІ Харків Столиця Радянської України – «Червоний Ренесанс» М.Хвильовий, М.Куліш, Лесь Курбас і «Березіль» та ін. Цей Харків вже тоді був орієнтований на Європу. Відоме гасло Хвильового «Геть від Москви» виражало головні настрої ІІІ Харкова. Це злякало Москву, і всіх видатних українських митців та громадських діячів було винищено. Ця трагічна сторінка увійшла в історію під назвою «Розстріляне відродження», а столицю було перенесено до Києва.

IV Харків – провінція Радянської імперії. Домінують радянські стереотипи, кліше, обиватильське мислення і «гомо совєтикус».

Але Юрій Шевельов вірив, що настане V Харків – український. І те, що сьогодні відбувається у місті, на думку Вікторії Склярової, є процесом його становлення. За останні місяці, під час Революції Гідності, на очах міняється обличчя Харкова. Він уже перестає бути «гєпо-добкінським», а набуває рис вільнолюбивої, з незалежним самостійним мисленням, культурної столиці, громада якої вже не піддається на маніпуляції і дешеві політичні сценарії, експортовані з Кремля. Пані Вікторія розповіла про підтримку громадою українських блокпостів навколо Харкова, про об’єднання харківського Євромайдану із Антимайданом та про активну участь у цих процесах футбольних ультрас харківського «Металіста» та багато іншої цікавої інформації про сьогодення її міста.

На останок пані Вікторія зазначила, що вона проводить екскурсії Харковом, і у неї є окремий маршрут – Харків Юрія Шевельова. Тоді записала на дошці свій контактний телефон і повідомила, що буде рада кожному, хто завітає в гості, і обіцяла познайомити з її рідним містом.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись