• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Нові міжнародні рубежі студентів КДПУ – Польща

Найглибший колодязь зруйнованих бажань ховає історія.
(Семюел Джонсон)

Вивчення історії завжди приваблює молодь, оскільки саме історія визначає наше сьогодення. На жаль, людство мало вчитися з уроків історії та знову і знову повторює помилки, які мали трагічні наслідки для цілих країн та народів. Так і міграція біженців із Сирії, за якою сьогодні спостерігає світ, ніби повторює міграційні процеси 30-х рр. ХХ ст. Вона є результатом жахіть нової війни, яка відбувається в цій країні.

У листопаді 2015 вісім студентів різних факультетів КДПУ, що вибороли це право в конкурсі, перш за все, завдяки їх вільному володінню англійською мовою (адже спілкування на семінарах, екскурсії та жваві дискусії відбувалися лише мовою Шекспіра), відвідали Польщу та взяли участь у міжнародному семінарі «Learning from History». Тема семінару була присвячена порушенням та захисту прав людини в історичній та сучасній перспективах, зокрема насильницькій депортації громадян у часи Другої світової війни та проблемам сучасних біженців та їхнім правам.Участь у семінарі «Learning from History»дозволила студентам не лише поглибити власні знання з історії та по-новому усвідомити власну особистість, але й змусила всіх учасників інакше поглянути на ті проблеми та завдання, які постали перед сучасним суспільством.

У перший день перебування в Польщі, для студентів провели екскурсію містом Освенцим. Кіровоградська молодь познайомилась з історією міста та його основними пам’ятками. На семінарі студенти обговорювали політику Третього рейху щодо окремих груп населення в роки Другої світової війни, міграційні процеси як 1933 – 1943 років, так і тих, що мають місце в сучасній Європі.

Програма семінару передбачала екскурсію в концтабір Аушвіц-Біркенау. В той день відвідувачів зігрівало тепле осіннє сонце, однаку усвідомлення всіх жахіть, які відбувалися в таборі, притуплювало приємні почуття та спонукало інакше поглянути на традиційні цінності, наприклад, на матеріальні речі, які раніше здавались таким важливими. Надзвичайно складно описати емоції, які опановують людиною у цьому зловісному місці: це змішане почуття сорому, і самотності, і безпорадності, і злості. Зрозуміло, що вже нічого не можна змінити, але ми зобов’язані попередити повторення подібного в майбутньому. Відвідання концтабору Аушвіц-Біркенау дуже вплинуло на ставлення учасників семінару з України, Польщі та Німеччини до міграційних процесів як 1933-1943 років, так і тих, що мають місце в сучасній Європі. Це добре відчувалось під час змістовних та аргументованих дискусій.

На третій день перебування в Польщі, студенти поїхали до м. Краків, де мали можливість познайомитися з біженцем з Афганістану Халілом Ахмедом Арабом, який поділився своєю історією еміграції з Афганістану до Польщі та розповів вражаючу історію власного життя та трагічні події, які впродовж  десятиліть відбуваються в його рідній країні.

Поїздка до Кракова, одного з найпопулярніших серед туристів, запам’яталась також чудовою архітектурою міста. Основною визначною пам’яткою Кракова є величний Вавельський замок на пагорбі над Віслою, в якому за його довгу історію встигло пожити багато королівських родин. Студентів привабила також Ринкова площа, яка оточена безліччю мальовничих будівель, буквально в кожного з яких є своя історія, невіддільна від історії площі і міста.

Під час семінару студенти також познайомились з діяльністю однієї з волонтерських організацій Польщі – PHA (Poland Humanity Action). Члени якої поділилися своїм багатим досвідом нелегкої волонтерської праці, однак найбільше вразив їхній підхід до використання отриманих ресурсів. Маючи величезний кредит довіри, організація збирає кошти на допомогу тим, де ця допомога дійсно необхідна. Так, у минулому році вона спонсорувала видобування води в посушливому регіоні замість того, щоб купувати та доставляти її туди.

Участь у семінарі «Learning from History» дозволила студентам Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка не тільки розширити власні знання з історії та набути досвіду міжкультурної комунікації, але й познайомитись з однолітками з Польщі та Німеччини і зрозуміти їхнє бачення окреслених проблем.

Такі заходи надзвичайно важливі та корисні, оскільки знання історії та всебічний аналіз проблем і трагічних подій, які залишили свій слід в історії, необхідні для подолання не менш серйозних викликів сучасності. Крім того, контакти та дискусії з однолітками з інших країн є запорукою розширення та поглиблення міжнародних контактів у майбутньому як на рівні окремих персоналій, так і на фаховому рівні, а також на рівні державних і громадських організацій.

Учасники семінару: А. Міщенко  (фізико-математичний факультет), Д. Беззадіна , Є. Кіфенко, Л. Леоновець, А. Украдиженко, В. Шелар, Ю. Чобу, (факультет іноземних мов), А. Хлопенко (факультет історії та права)

Інформація надана факультетом іноземних мов

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись