• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Студентам-науковцям є чим пишатися!

Як казав свого часу Френсіс Бекон, «справжня і законна мета всіх наук полягає в тому, щоб наділяти життя людське новими винаходами і багатствами». Без сумніву, наука подарувала людству стільки назв винаходів та імен винахідників, що годі й намагатися пригадати їх усіх. Куди цікавіше звернути увагу на імена науковців перспективних і поки ще мало відомих.
magistr.jpg
 Можливо, вони ще не вписали своє прізвище золотими літерами до наукових часописів, але саме вони закладають основу того, що згодом стане науковим майбутнім. 
Мова у нашій статті піде про студентів факультету іноземних мов, які роблять перші спроби опанувати складне мистецтво науково-дослідної діяльності. Складно уявити собі, скільки годин, аркушів паперу та кілокалорій іде на написання звичайнісінької курсової роботи або ж статті до «Студентського наукового вісника»! Проте молоді дослідники – а їх на факультеті понад дві сотні! – не здаються і не шкодують сил на пошук наукової істини.
Найпотужнішою ланкою науковців-студентів є магістранти факультету. Як правило, вони стають рушійною силою дослідницьких процесів і подають чудовий приклад для наслідування студентам молодших курсів. Так, у 2012 році понад три десятки магістрів розпочали роботу над магістерським дослідженням і в червні 2013 р. готові представити на розсуд екзаменаційної комісії результати своїх пошуків у царині іноземної філології та перекладознавства. Написанням магістерської роботи справа не обмежується, адже студенти факультету іноземних мов беруть участь у звітних наукових конференціях та виступають із доповіддю на їх секційних засіданнях. Студенти щороку готують наукові публікації (статті, тези доповідей), кількість яких стабільно перевищує 30. Гарною традицією для магістрантів факультету стали щорічні публікації у нашому «Студентському науковому віснику».  
Студенти опиняються під пильною увагою своїх потенційних «менеджерів» – майбутніх наукових керівників – ледь не з перших днів навчання на факультеті. Студенти першого та другого курсів одразу отримують можливість взяти участь у роботі проблемних груп, де досліджуються актуальні питання англійської та німецької мов. У 2012-2013 навчальному році такими проблемними групами на кафедрі практики германських мов керували досвідчені викладачі Пянковська І.В. та Іваненко Н.В.
Загалом, ще 125 студентів вступили до 15 наукових гуртків на кафедрі германської філології (керівники гуртків: проф. Кучинський Б.В., доц. Паращук В. Ю., доц. Скляніченко Г.В., доц. Труханова Т.І., доц. Токарєва Т. С., ст.викл. Воронкова Н.Р., доц. Хоменко Т.А.), на кафедрі перекладу та загального мовознавства (керівники гуртків: проф. Білоус О.М., доц. Данілко М.І., доц. Чернишенко І.А.) та на кафедрі зарубіжної літератури і компаративістики (керівники гуртків: доц. Вечірко О.Л., доц. Вибрик О.В., доц. Перзеке А.Б., доц. Рибальченко В.К., доц. Перцова І.В., ст.викл. Манойлова О.М.). Студенти регулярно зустрічаються з керівниками, обговорюють дослідницькі проблеми та виступають на засіданнях гуртків із доповіддю за темою своєї наукової роботи. 
Студенти факультету традиційно беруть активну участь у всеукраїнських олімпіадах. Студентка спеціальності «Мова і література (англійська)» Анна Гаврилюк взяла участь у Всеукраїнській Олімпіаді знавців англійської мови, яка проводилася у квітні 2013 року в м. Київ, де вона виборола 17 місце серед 76 учасників. На цій олімпіаді студентка кафедри перекладу та загального мовознавства Анастасія Ганоль посіла 28 місце. У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка 23-24 квітня 2013 року вперше проводилась Всеукраїнська олімпіада із спеціальності «Переклад», де магістрант Сергій Стець напряму підготовки „Переклад” та студентка 4 курсу напряму підготовки „Філологія. Мова і література (прикладна лінгвістика)” Ірина Милокоста гідно представили наш факультет та посіли 5 та 20 місця відповідно. 
books.jpg
Не оминають увагою студенти факультету й інші конкурси та стипендіальні програми. Так, до участі у стипендіальній програмі «Завтра.UA», організованій Фондом В. Пінчука, подавали документи Околєлова Тетяна та Ткаченко Наталія. Дівчата представили на розгляд шанованої комісії свої наукові доробки, а також взяли участь у спеціальних тренінгах. Із великою приємністю відзначаємо, що вони продемонстрували високі особистісні й лідерські якості та рунтовну фахову підготовку з обраної спеціальності, завдяки чому й вибороли право отримувати стипендію Фонду протягом року. 
Принагідно слід зазначити, що Наталія Ткаченко була обрана найактивнішим членом студентського наукового товариства, адже її наукове дослідження вийшло до фіналу конкурсу студентських наукових робіт, організованого Міністерством освіти і науки України, що проходив у м. Ніжин. На конференції, присвяченій захисту робіт, Наталія Ткаченко виборола диплом другого ступеня.
Чи не найцікавішим варіантом участі у науково-дослідній роботі є програми академічного обміну. У 2012 році стипендіаткою програми Німецької служби академічних обмінів  DAAD, ФРН, стала Непотенко Ксенія. Студенти спеціальності "Переклад" Романюк Дар'я та Баркар Анна у 2012-2013 навчальному році перебувають на навчанні у вищому навчальному закладі FH Köln (Німеччина) за стипендією для обдарованої молоді Hanns-Seidel-Stiftung. Ще майже 20 студентів факультету взяли участь у літній програмі культурного обміну Work and Travel USA та перебували в США протягом трьох місяців. 
На факультеті традиційно проводиться національний конкурс із ораторського мистецтва під егідою English Speaking Union, у якому право захищати честь України на міжнародному змаганні в Лондоні виборюють студенти нашого факультету та інших вишів України.
Завдяки сумлінній роботі викладацького складу факультету студенти мають змогу долучитися до роботи наукових гуртків і проблемних груп, отримують повний спектр інформації про загальноукраїнські студентські конференції, семінари і конкурси, міжнародні програми академічного обміну, беруть участь у всеукраїнських олімпіадах знавців іноземних мов, стипендіальних програмах тощо. Студенти старших курсів виконують великий обсяг дослідницької роботи, пов’язаної з написанням кваліфікаційної роботи, та отримують досвід наукових публікацій. Позитивно можна оцінити розвиток міжнародних студентських наукових зв’язків. Студенти підтримують академічні контакти з Німеччиною, Австрією, США та Великобританією. Зокрема, в березні 2013 року лекції для студентів факультету читали професор Оксфордського університету Колін Брок та професор університету в місті Падуя Марія Грація Буза.
Факультет заохочує участь студентства у науково-дослідній роботі, чи не найкращим підтвердженням чого слугує той факт, що наукою на факультеті займається кожен третій студент. 
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись