• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

НАУКОВИЙ ФОРУМ У КІРОВОГРАДІ

На запитання «Що об’єднує німців, словаків, англійців, американців та поляків?» багато хто з пересічних громадян не знайшов би відповідь. Проте це не стосується студентів факультету іноземних мов Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, котрі з упевненістю відповіли б, що це міжнародна конференція «Мови і світ: дослідження та викладання», котра вже шостий рік поспіль проводиться в гостинних стінах нашої alma mater.

Ці теплі весняні дні стають дійсно особливими, коли серед студентів тільки й розмов, що про нові семінари та лекції, котрі проводять словацькі філологи  та польський поет-перекладач. Мимоволі захоплює дух, коли розумієш, що сидячи в себе вдома, тобі випала можливість слухати лекції Марії Куси та Андрія Савенця, які звучать в Братиславському, Лодзінському та Люблінському університетах!

Не слід забувати також, що поряд з іноземними гостями  вітчизняні науковці гідно представили Україну. На лекцію про «фальшивих друзів» перекладача, котру читала професор кафедри германської філології Донецького національного університету Лариса Миколаївна Ягупова, збіглося мало не півфакультету. А чого варті були лише виступи таких знаних в Україні і за кордоном людей, як професори Тарас Романович Кияк,  Світлана Павлівна Денисова, Анатолій Кирилович Мойсієнко та Леонід Миколайович Черноватий, котрі на пленарному засіданні зірвали шквал аплодисментів.

Не можна не відзначити, що кожна із півтора десятка лекцій гостей із закордону збирала справжні аншлаги. Особливою популярністю користувалися виступи професора Оксфордського університету Коліна Брока, який уже не вперше відвідує Кіровоград і не втомлюється ділитися своїми знаннями з українським студентством,  та старшого наукового співробітника, фахівця з англійської мови Державного департаменту США Керол Хеддевей.

Практика іноземної мови, нетривіальне спілкування, новий досвід, свіжі враження, дух Європи, оригінальні дослідження, можливість діалогу, обміну цінностями, зіставлення культур – ось ті беззаперечні плюси, які студентам подарувало спілкування зі нашими гостями.

Ледве не забув про ще один не позбавлений інтересу аспект: бесідуючи з викладачами інших навчальних закладів цікаво було дізнатися про особливості систем освіти, підготовки викладачів та перекладачів у Великій Британії, Німеччині, Польщі, Словаччині. Більше того, основна спеціальність Коліна Брока – порівняльне дослідження систем освіти в різних країнах, тому думка знаного оксфордського спеціаліста надзвичайно вагома для адекватного уявлення про освіту закордоном.

Жаль було прощатися з учасниками конференції, адже після заходів подібного масштабу завжди лишається купа приємних спогадів. Проте натомість лишається надія, що наступного року розмах буде ще більший, вдасться познайомитись з новими цікавими людьми, котрі лишать по собі приємну згадку.

Сергій Стець,

студент четвертого курсу спеціальності «Переклад»

colin_brock_2012_205.jpgcolin_brock_2012_206.jpgdsc_8363.jpg

 

dsc_8366.jpgdsc_8372.jpgdsc_8382.jpgdsc_8414.jpgdsc_8451.jpgdsc_8459.jpgdsc_9521.jpgdsc_9532.jpgdsc_9578.jpgdsc_9588.jpg

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись