• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

УКРАЇНСЬКА МОВА ПОЧИНАЄТЬСЯ З КОЖНОГО

УКРАЇНСЬКА МОВА ПОЧИНАЄТЬСЯ З КОЖНОГО

8 листопада 2018 року в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Д. І. Чижевського до Дня української писемності та мови відбулася зустріч філологічного десанту кафедри української мови Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка зі студентами й учнями міста Кропивницького.

Я, С.Л.Ковтюх, розповіла присутній молоді, чому так важливо послугуватися в Україні українською мовою, використавши нетрадиційну мультимедійну презентацію, де необхідність уживання української доводиться на прикладі закономірності існування правил вуличного руху. Також дала відповідь на сучасні проблемні лінгвістичні питання, перерахувала прості кроки, як українізувати себе та навколишній простір.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови, заступник декана факультету філології та журналістики з навчально-виховної роботи, письменниця О.Л.Кирилюк звернула увагу на значення мови в пропаганді тих чи тих цінностей, розказала, як словами воюють на фронтах інформаційної війни.

Студентка ІV курсу Анна Балог запросила юних самим створювати україномовний сленг, молодіжні піджини, з яких навіть літературна мова черпає, наприклад, питомі відповідники для величезної кількості іноземних запозичень, рекомендувала для ознайомлення відповідні сторінки в соцмережах.

До філологів долучився й кандидат історичних наук, знаний в Україні вчений, громадський активіст, краєзнавець Ю. С. Митрофаненко, який не тільки розповів про хронологію знакових історичних подій, пов’язаних з мовним питанням, а й поділився досвідом власної свідомої українізації, як сам перейшов виключно на українську мову спілкування.

На завершення зустрічі О.Л.Кирилюк подарувала дві власні книги юнакам, які поставили найцікавіші запитання.

Щиро дякуємо Ларисі Яворській та Ірині Рєзнік за запрошення.

Усе буде Україна, коли скрізь лунатиме українська мова!

Професор, завідувач кафедри

української мови С.Л.Ковтюх

Інформацію надано факультетом української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись