• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Круглий стіл „Писемність і мовна компетенція як запорука розвитку суспільства"

     06.09.13_13.41.jpg6 вересня 2013 року кафедра української мови провела круглий стіл на тему: „Писемність і мовна компетенція як запорука розвитку суспільства”.

       Вступне слово виголосив проректор з наукової роботи, професор М. І. Садовий.

       Цей захід складався з трьох частин:

       1. Становлення писемності в східних слов’ян.

       2.Мовна компетенція як запорука розвитку суспільства.

       3. Обговорення актуальних проблем.

       Доцент кафедри української мови О. І. Крижанівська звернула увагу на важливість писемності в розвитку суспільства, зокрема українського. Наголосила на тому, що проблема розвитку письма в східнослов’янських народів остаточно не розв’язана.

       Дві студентки факультету філології та журналістики – К. Веретеніна та Д. Сергієнко – використовуючи мультимедійні презентації, розповіли про дві основні гіпотези виникнення письма на наших теренах.       Від минулого перекинули місток до сучасності, констатувавши що мова – унікальне явище. Вона виникає одночасно з людським суспільством, супроводжує його на всіх етапах розвитку, обслуговує одну з найважливіших людських потреб – потребу в спілкуванні. Нині неможливо уявити людську спільноту без розвиненої мови. Тому важливим завданням вищої школи є підготовка фахівця, який не тільки досконало володіє знаннями з певної галузі, а й пристосований до умов сучасного ринку праці. Не можна уявити конкурентоздатного спеціаліста, який не знає норм культури мови, не володіє навичками перспективного комунікативного процесу.               Завідувач кафедри української мови, професор С. Л. Ковтюх розповіла про взаємодію п’ятьох складових мовної компетенцій фахівця: мовної; мовленнєвої; термінологічної; комунікативної; риторичної.       

       У другій частині круглого столу з повідомленнями, які супроводжувалися мультимедійними презентаціями, виступили студенти 3 курсу факультету іноземних мов, підготовлені доцентом кафедри української мови О. Л. Кирилюк: Ю. Боржак (31 рупа), Д. Луцький (33 гр.), Д. Жабокрицький (34 група). 

       Завершився круглий стіл активним обговоренням нагальних мовних питань, у якому взяли участь як викладачі, так і студенти зазначених раніше факультетів.

img_6626.jpgimg_6627.jpgimg_6630.jpgimg_6631.jpgimg_6633.jpgimg_6635.jpgimg_6641.jpg

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись