• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Перший крок дебатера

e6mvlvx8--0.jpgЯк тільки я вступила на факультет іноземних мов до Кіровоградського державного педагогічного університету, я одразу ж зіткнулась зі словом «дебати», але не звернула на це достатньо уваги. Незабаром прослухала відгуки багатьох студентів про їхню участь в English Speaking Union та дебатську діяльність, вони захопливо розповідали про свій невичерпний досвід та ділились незабутніми враженнями ігор і, звичайно ж, запрошували приймати активну участь у такій діяльності.
Чесно кажучи, я ніяк не могла наважитись на перший крок, мені не вистачало впевненості у власних силах, я й думки не мала як можна за 5 хвилин переконати аудиторію у правильності власної думки. Але раптом я отримала можливість зануритись у дебати, відчути дух змагань та стати учасником дебатських ігор, які були проведені одеськими спеціалістами з великим та насиченим дебатським досвідом, які представляли Одеське відділення ВМГО Федерацію дебатів України: Богаченком Павлом, Левом Артемом, Крис Анною та Кошпармак Анастасією. Ці люди – спеціалісти у своїй справі, вони брали участь у різноманітних дебатах по всій країні та навіть за її межами, ставали чемпіонами українських та міжнародних ігор. Отож, в цих людей безсумнівно є чому навчитися.gncq3vs2q20.jpg
Спочатку нам чітко дали визначення що таке «дебати» взагалі, розказали навіщо люди дебатують, ознайомили з правилами та структурою виступу. Я , як новачок у цій справі, відкрила для себе багато нового на тренінгу, також дізналася що з себе представляють дебати за Британським парламентським форматом, що є офіційним форматом Чемпіонату світу з дебатів, ми детально розібрали кожну дрібничку стосовно кожного питання, аби достойно виступити наступного дня вже на самій грі та показати свої тільки-но набуті знання на практиці. І ось прийшов час самої гри, я довго не могла задати собі правильного настрою, сумнівалася що не зможу вимовити й слова на очах у публіки, та все ж, як мені радили старшокурсники : «Колись все таки потрібно починати». І я вирішила почати саме того дня і назавжди забути про страх виступати перед аудиторією. Звісно, мій виступ не був ідеальним, але я спробувала і отримала задоволення. Теми дебатів виявились досить актуальними та цікавими й потребували детального обговорення з обох сторін: і правління, і опозиції, повторюся, що відчувався дух змагань, але в той же час підтримка членів власної команди та поважне ставлення до опонентів.
У висновку хочеться сказати, що дебати стали для мене способом вираження власної думки й змогою переконати слухачів у тому, що твоя думка варта уваги, це цінний шанс розвивати свої ораторські здібності та стрімко йти вперед, досягаючи блискучого успіху й підкорюючи бажані висоти. Для Богаченка Павла дебатські ігри – це хоббі, від якого неможливо відмовитись, тому я буду дуже рада, якщо дебати стануть і моїм хобі також, адже в житті постійно хочеться нових відчуттів. Я не зупинюся на початку, а буду приймати участь в інших дебатах, якщо буде така нагода. Отож, хочу подякувати «ВМГО» Федерації дебатів України, окремим одеським представникам-дебатерам та факультету іноземних мов Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка за те, що допомогли зробити перші кроки дебатера.

 

Колеснік Каріна
Студентка 1 курсу

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись