• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Стажування у Польщі

 Тижневий маршрут «Львів-Краків-Люблін-Львів» із безкоштовним проживанням, харчуванням та насиченим дозвіллям здатен привернути увагу будь-якого студента нашого вузу. Щоб поїхати наступного року і самостійно пережити все те, що я намагаюся передати в цій статті, вам досить лише долучитися до активної діяльності Студентської Ради свого факультету!

Стажування зі студентського самоврядування
   Із 360-ти охочих обмінятися досвідом студентського самоврядування з польськими студентами було обрано 50 найактивніших представників українських вузів. Тож шенгенська віза, чотири з половиною години на кордоні – і ми в Польщі! resize_of_dsc03077.jpgПерше, що відчувається, – це якість доріг. Навколо блискавично мчать трамвайчики, тролейбуси поспішають навздогін автобусам, підморгують легкові автівки. Згодом ми дізнаємось, що польський громадський транспорт прибуває чітко за своїм розкладом, графік якого можна прочитати на кожній зупинці. Квиток для автобусів-тролейбусів можна купити у спеціальних автоматах на зупинках чи замовити за допомогою смс-коду. Ціна одноразового проїзного квитка коштує приблизно 7 гривень. Маршрутні таксі не користуються попитом.
Врешті-решт, приїхавши до Кракова, ми наперебій почали вихваляти краківські різнокольорові будиночки, стіни яких пофарбовані насиченими кольорами. А коли відвідали наші тимчасові кімнати в гуртожитку Ягелонського університету, то до захоплення зовнішнім виглядом будинків додалося ще і приємне здивування внутрішнім наповненням кімнат...
...Світлі теплі тони фіранок, гармонійне поєднання кольору стін з кольором ламп, євроліжка, євровікна, єврошафи, можливість регулювати інтенсивність тепла в кімнатах… В гуртожитку 9 поверхів, 2 ліфта, спільна пральня, декілька великих кухонь. resize_of_dsc03132.jpgЗавдяки магнітній картці студенти відкривають вхідні двері гуртожитку без допомоги вахтера, тому часового обмеження щодо пізнього\раннього повернення у студентів Ягелонського університету нема!
Наші нові друзі підготували надзвичайний сюрприз - квест старим містом Кракова! За інформацією на листівках ми шукали такі завдання, оглядаючи найцікавіші куточки міста Дракона: площу Ринок із морем квітів, старовинні замки й будівлі, середньовічні вулички з типовими для Польщі сувенірами та ласощами.
Гіпернасиченість усієї поїздки відчули всі учасники: екскурсії, квести, спілкування з польськими студентами та викладачами одних із найстаріших вузів Європи (Ягелонського Університету та Католицького Люблінського Університету), імпрези (вечірки), які були організовані спеціально до нашого приїзду. Словом, обмін міжнародним досвідом вдався на славу!
Польські інновації:
*USOS – Університетська Система Обслуговування студентів. Це – електронна заміна журналам. Кожен студент Ягелонського університету має свій логін та пароль, через які може з легкістю контролювати і відслідковувати свої бали та довідуватися про позицію у рейтингу.
*Голові студентської ради Ягелонського університету оплачується мобільний рахунок (!).
*При факультеті іноземних мов Ягелонського університету існує бюро некомерційних перекладів, де перекладаються твори літератури, кінематографу, документи для міжнародних програм, конференцій, стажувань та обмінів. Згодом бюро планує вийти на  фінансово-вигідний новий рівень - перекладати спеціально на замовлення юридичних осіб.
* Молодих і амбіційних приватних підприємців підтримують «Інкубатори» – організації, що допомагають не тільки порадами, а ще і фінансово за 250 злотих щомісяця 
*Студенти мають змогу самостійно обирати викладачів, непрофільні предмети та зручний час для навчання. Саме тому молодь розподіляє навантаження таким чином, що 3 дні на тиждень - інтенсивне навчання з 8 по 20 годину, а 2 інших дні -  відпочинок чи робота.
* При університетах існує «Клуб випускників», який регулярно збирається, щоб  проконсультувати, підтримати, поділитися враженнями і порадами з  майбутніми фахівцями.
* В католицькому університеті зроблені всі умови для зручності пересування та ефективного навчання студентів із  особливими потребами.
* Факультети Ягелонського університету мають свої газети, журнали, сайти та навіть радіо.
* Розмір і тип стипендії (наукова, спортивна, стипендія для іноземців та для малозабезпечених сімей) розподіляє саме студентська рада університетів.
* Раз на семестр студенти складають рейтинг найкращих викладачів. Результати стимулюють педагогів до самовдосконалення та більш креативного підходу.
* Кожен польський вуз у якому є студмістечко, обов’язково має у своєму розпорядження клуб, де влаштовуються безкоштовні для своїх студентів імпрези (вечірки).
* 4-9 травня в Кракові проходить один з наймасштабніших фестивалів Польщі – Juwenaliа. Це організований студентами потужний захід із масою концертів, виставок, презентацій та конкурсів.
* Особлива увага приділяється зовнішньому вигляду вулиць. У старому місті Кракова знаходиться більше 20 роялів-бутафорій із зображенням Шопена, таким чином поляки глибоко шанують пам'ять видатного композитора. Мабуть, теж за такою аналогією виникли вулиця Лелеки, Понеділкової Депресії, алея Елвіса Преслі 

Лінки для активних студентів:

vkontakte.ru/club10985662 - група про те, як двоє дніпропетровських студентів відвідали 10 європейських країн і витратили при цьому всього 300 євро на двох. Спосіб, який вони обрали – автостоп, тому тут треба читати і вчитися поведінці обізнаних стоперів.

На сайті hospitality-club.com можна знайти все: від квитків на літак, до нових друзів, які погодяться надати вам притулок в будь-якому місті земної кулі безкоштовно.

Щоб завжди бути в курсі всіх цікавих конкурсів, стипендій, акцій та грантів – потрібно підписатися на розсилки studnews та unistudy. А ще - читати мій мікроблог на твіттері - @olgapotsiluiko 


Спільні пригоди об’єднують! Тому відтепер, влаштовуючи черговий захід для КДПУ, можна запрошувати для обміну досвідом не лише успішних представників Національного Університету, Острозької Академії, ІПСА, а ще й друзів із Ягелонського та Люблінського університетів!

І наостанок – не поспішайте ставати дорослими! Адже для студентів існує купа знижок, обмінів, стажувань та подорожей! Як казав Ерленд Лу, „подорожі - це зміни, з них не можна повернутися і не змінитися!

Поцілуйко Ольга, 307 підгрупа
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись