• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

ВОНА – ЕКСКЛЮЗИВ: УНІКАЛЬНА, ЄДИНА, ТВОЯ

У рамках святкування Міжнародного дня української мови 28 лютого 2017 року на факультеті філології та журналістики відбулося відкрите засідання наукового гуртка «Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови» (науковий керівник – завідувач кафедри української мови, професор С. Л. Ковтюх). Було обрано формат круглого столу на тему: «Вона – ексклюзив: унікальна, єдина, твоя».

Присутні студенти й магістранти обговорили актуальні проблеми функціювання української мови як державної. Набирає оберти мовна деколонізація України. До Верховної Ради подано три законопроекти про державну мову. Кожен притомний громадянин України має сприяти українізації всього публічного простору. Мова – це єдиний маркер, за яким можна визначити, де є Україна, а де – «русский мир». Україна там, де звучить українська мова. У суспільстві, у державі має бути продумана система українізації. Мовні проблеми на наших теренах ніколи не будуть легкими. Особам, які противляться українізації, варто пояснювати необхідність єдиної державної мови на прикладі правил вуличного руху: не можна одночасно використовувати і право-, і лівобічний рух, не можна чекати, поки правила вуличного руху сподобаються всім, а тоді їх дотримуватися, не можуть чинні правила відштовхувати від бажання правильно їздити і под.

Доки українська ідея, ідентичність, мова не будуть центральним об’єктом діяльності держави, нічого не вийде. Мають бути задіяні законодавчі та економічні важелі.

Богдан Гаврилишин казав: «Кожен громадянин, громадянка, які знають українську мову, а це переважна більшість населення, особливо молоде покоління, повинні ПОЧИНАТИ РОЗМОВУ БУДЬ-ДЕ, БУДЬ З КИМ, БАЙДУЖЕ ПРО ЩО УКРАЇНСЬКОЮ. Таким чином ми звільнимо самих себе від застарілих стереотипів, спілкуватися українською мовою стане для всіх нормально і легітимно».

Треба обрати українську в налаштуваннях мови електронної пошти, соцмереж, сайтів, мобільних телефонів, обирати українську, послуговуючись банкоматами, платіжними терміналами, шукаючи інформацію в google чи Вікіпедії, писати українською паперові документи та електронні повідомлення, спілкуватися українською з представниками влади, мобільними операторами, диспетчерами, у магазинах, закладах харчування, культури, освіти тощо. Необхідно підтримувати українську культуру та медіа, купувати книги й періодику українською, дивитися дубльовані українською кінофільми, слухати українську музику, відвідувати українські фестивалі. Варто оберігати дітей від русифікації.

Слід щось робити самому, щоб змінити ситуацію на користь української мови на роботі, у громадських місцях, удома, у колі друзів. Українська мова необхідна, як повітря. Бо вона – унікальна, єдина, твоя.

Завідувач кафедри української мови,
професор С. Л. Ковтюх

Інформацію надано факультетом філології та журналістики

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись