• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Діалектологічна практика

15_10_12_21_48.jpg Діалектологічна практика вважається прекрасною школою прилучення до таємниць мови й лінгвістичної науки, формування мовної, лінгвістичної, етнолінгвістичної компетенції.

15 жовтня 2012 року пройшла підсумкова конференція про результати лінгвістичної (діалектологічної) практики, де студенти прозвітували про результати її проходження. Захист лінгвістичної (діалектологічної) практики цього року, не зважаючи на традиції, перетворився на своєрідне дійство.

15_10_12_21_50.jpg

По-святковому, у вишиванках одягнені студенти презентували зразки живого мовлення своїх населених пунктів. Це були і відповідальні звіти з пропозиціями щодо проведення такого типу практик на наступні роки (Душейко Юлія, Любаненко Тетяна, Костюк Валентина, Радіонова Катерина, Мартинчук Сергій та інші), і науково-навчальні презентації з результатами збирання діалектного матеріалу (Самойленко Олена, Молчанова Ілона),

 15_10_12_21_53.jpg

і в діалогічній формі викладені студентками порівняння лексики двох говірок (Самойленко Олена – Задорожна Юлія, Чорна Тетяна – Харченко Алла), і сценічне представлення мовлення місцевих говірок (Тосик Олена; Осипенко Анна – Панфіл Олена).

 

 

 

 

 

  15_10_12_21_56.jpg

Хотілося б відзначити виступ студентки Токарчук Анни зі своєю елегією «Калина», де у високохудожній формі передано любов до материнської мови – діалектних слів, які зустрічаються на Поділлі. Студенти відверто розповідали про свої перші невпевнені кроки при опитуванні респондентів. Нові знахідки лінгвістичної (діалектологічної) практики студентів – це діалектні слова, які раніше вживали, не підозрюючи, що це семантичні діалектизми. Ряд студентів захопилися промислами й ремеслами, лексику яких описували. Так, студентка Тосик Олена навчилася кухонних рецептів, студенти Бармута Олександр, Єроменко Ірина, Любомська Ірина говорили про свій інтерес до рибальства. У своїх звітах викладачі висловилися про наступне: Доцент Громко Т.В.: - упродовж лінгвістичної (діалектологічної) практики студенти змогли записати цікавий діалектний матеріал і оформили його по-сучасному, з лінгафонними записами. Це поповнить фонотеку кафедри української мови - серед матеріалів практики чимало зразків для укомплектування збірника текстів «Лінгвістична (діалектологічна) практика 2012», про подальшу роботу над яким зі складом своєї проблемної групи. Доцент Крижанівська О.І. : - студенти-філологи, проходячи практику, записували живе мовлення, фіксували характерні для того чи іншого регіону особливості мовлення; - багато уваги приділила проблемі, пов’язаній з необхідністю відновлення студентських діалектологічних експедицій. Колись такі експедиції у вузах були традиційними; - хотіла б більше відчути у матеріалах студентських практик визнання лінгвістичної знахідки – діалектного слова. Доцент Білих О.П.: - кафедра української мови вже кілька років досліджує ономастичну та діалектну лексику, цим самим залучає студентів-філологів до написання курсових і дипломних робіт на матеріалі мовлення Кіровоградщини. - професорсько-викладацький колектив кафедри української мови здійснює дослідження, результати яких публікуються у монографіях, спеціальних колективних працях, щорічних випусках “Наукових записок”, підручниках, курсах лекцій, навчальних посібниках та ін. За краще проходження практики викладачами відзначено студентів – Душейко Юлію, Любаненко Тетяну, Костюк Валентину, Радіонову Катерину, Самойленко Олену, Молчанову Ілону, Чорну Тетяну, Харченко Аллу, Тосик Олену; Осипенко Анну, Панфіл Олену та ін. На основі студентських матеріалів-звітів про проходження діалектологічної практики на кафедрі української мови впорядковано архів.

15_10_12_21_59.jpg

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись