• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

ДІЯЛЬНІСНИЙ ПІДХІД В ФОРМУВАННІ КЛЮЧОВИХ КОМПЕТЕНЦІЙ В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ

Наталія Манойленко

Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Анотація. В статті представлена технологічна модель формування ключових компетенцій (системних, міжособистісних, інструментальних) в процесі підготовки вчителів технологій через реалізацію діяльнісного підходу при викладанні методики трудового навчання у вищих педагогічних навчальних закладах. Розглянуті теоретичні основи розробки й застосування ефективних навчальних технологій досягнення прогнозованого освітнього результату, реалізації творчого потенціалу студентів, оволодіння знаннями, навичками, уміннями і якостями як цілі підготовки до самостійної професійної праці. Аналізується: навчальна діяльність студентів – майбутніх учителів технологій та її спрямованість на оволодіння знаннями, вміннями і навичками; рівні реалізації професійних знань; завдання, покладенні на читання лекційного курсу з методики трудового навчання; аналізу дедуктивного методу навчання; використання методів проектів і їх моделювання в процесі проведення практичних і практично-лабораторних занять; ролі інформаційної діяльності студентів та експериментальних методів в процесі реалізації діяльнісного підходу; організації науково-дослідницької роботи студентів – майбутніх учителів технологій.

Ключові слова: вчитель трудового навчання, професійна підготовка, діяльнісний підхід, компетентності, технологічні моделі, науково-дослідницька діяльність студентів, метод проектів.

Детальніше

Додати коментар

Коментарі   
0 # Максим Токаренко 24.04.2017, 20:08
Автор в статті детально окреслив важливу роль діяльнісного підходу при підготовці майбутніх вчитеелів.
Відповісти
0 # Анастасія Шаховська 19.04.2017, 23:12
Автор статті розглянув діяльнісний підхід як
теоретичну основу формування системних, міжособистісних інструментальни х компетенцій майбутніх учителів технологій при
вивченні теорії та методики навчання технологій, що дуже актуально у системі сучасної освіти.
Відповісти
0 # Катерина Гавриленко 19.04.2017, 16:40
Важливо під час підготовки майбутніх учителів технологій звертати увагу саме на застосування ефективних навчальних технологій для реалізації творчого потенціалу студентів. Дякую автору за пізнавальний матеріал статті.
Відповісти
0 # Ольга Єжова 18.04.2017, 19:11
Стаття цікава і актуальна. Важливим є положення про те, що формування професійних компетенцій не можливе без практичної складової навчання,
що має здійснюватись через діяльнісний підхід
Відповісти
0 # Трифонова Олена 18.04.2017, 10:22
Діяльнісний підхід задекларований у Державному стандарті базової та повної загальної середньої освіти. Тому використання його і при підготовці майбутніх вчителів є актуальним.
Відповісти
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись