Інструменти доступності

  • вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Нові обрії методологічного семінару

Нові обрії методологічного семінару

У 2024/2025 н.р. на кафедрі педагогіки та спеціальної освіти розпочав свою роботу щорічний методологічний семінар. Його перше засідання відбулося 29.08.2024 року. Зі ступним словом до науковців звернувся завідуючий кафедрою к.п.н., професор Рацул А. Б., зазначивши на тематичній спрямованості засідань у роботі семінару протягом року, закцентувавши увагу присутніх на важливості досліджень різних напрямів науки, цінності наукових знань серед студентської молоді, окресливши перспективи наукових досліджень.

З темою власних наукових пошуків «Особливості професійного самовизначення особистості в історико-педагогічній ретроспективі (кін. ХХ – ХХІ століття)» виступив к.п.н., доцент Дубінка М. М.

Доповідач закцентував увагу слухачів на умовах і поглядах науковців кін ХХ ‒ ХХІ століття щодо розгляду питання професійного самовизначення особистості, окреслив шляхи для вирішення проблеми самореалізації особистості, здійснення самовизначення особистості через діяльність. У процесі виступу було зазначено, що формування успішного професійного самовизначення молодої людини вимагає від неї певних психічних, психологічних і фізичних властивостей, які відповідають вимогам обраної професії і сприяють успішному оволодінню нею.

Автором було проаналізовано зовнішні умови та індивідуальні особливості суб’єкта професійного самовизначення у період кін ХХ ‒ ХХІ століття та обґрунтовано їх історичний характер. Серед зовнішніх чинників доповідачем було зроблено акцент на політичних, економічних, науково-технічних, демографічних, морально-етичних та культурологічних. Щодо внутрішніх – то це наявність нових педагогічних ідей, концепцій, теорій; впровадження нових педагогічних технологій; усвідомлення соціальної значущості професії; освітні традиції тощо.

Як узагальнення, було зазначено, що професійне самовизначення на різних етапах історичного розвитку має свої особливості і фактори впливу.

По завершенню виступу доповідач відповів на запитання присутніх, що стосувались системи підготовки молоді до свідомого вибору професії та подальшого професійного самовизначення. Деякі аспекти доповіді викликали інтерес у слухачів та спонукали їх до активного обговорення проблеми.

Матеріал підготував Дубінка М.М.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись