• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

На кафедрі педагогіки та спеціальної освіти відбулося чергове засідання методологічного семінару

На кафедрі педагогіки та спеціальної освіти відбулося чергове засідання методологічного семінару

Чергове засідання методологічного семінару кафедри педагогіки та спеціальної освіти відбулося 17 жовтня 2023 року. Під час роботи семінару було заслухано доповідь кандидата педагогічних наук, старшого викладача Нагорної О. В. на тему «Інклюзивна компетентність майбутнього педагога».

У доповіді було закцентовано увагу на інклюзивній компетентності майбутнього педагога, яка трактується як рівень знань і вмінь, необхідних для виконання професійних функцій в умовах інклюзивного навчання. Доповідач підкреслила, що інклюзивна компетентність зумовлює здатність педагогічних працівників системи професійної освіти здійснювати професійні функції в процесі інклюзивного навчання, враховуючи різні освітні потреби вихованців, забезпечуючи включення учнів з ООП до умов для їхнього розвитку та саморозвитку, а саме формування інклюзивної компетентності педагога визначається як процес набуття та розвитку ціннісних орієнтирів та мотивів професійної діяльності; системи знань, умінь, досвіду, які забезпечать мотиваційну, теоретичну та практичну готовність педагога до ефективного здійснення педагогічної діяльності за умов інклюзії. В організації процесу формування інклюзивної компетентності педагога важливе значення має методика її формування. Методика формування інклюзивної компетентності педагога забезпечує її поетапну організацію, інтеграцію професійних знань та досвіду педагогів у процес вивчення основ інклюзивної освіти.

Основні положення виступу спонукали до активного обговорення актуальних проблем спеціальної освіти. У результаті обговорень в учасників з’явилося більш об’ємне бачення проблеми та було озвучено пропозиції, які можуть нести рекомендаційний характер.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись