• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

«АРХІТЕКТУРА: АЛГЕБРА І ГАРМОНІЯ»

У переддень Міжнародного дня пам’яток і визначних місць, що відзначається щороку 18 квітня під егідою ЮНЕСКО, до Дня пам’яток історії та культури України в художньо-меморіальному музеї О.О. Осмьоркіна в рамках музейного проекту «Нова генерація» відкрилась виставка «Архітектура: алгебра і гармонія», яка є спільним проектом кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка і відділення «Архітектура» Кіровоградського будівельного коледжу.

На виставці представлено понад 50 студентських робіт від ЦДПУ ім. В.Винниченка і близько 35 – від будівельного коледжу. Художньо-графічне відділення ЦДПУ експонує кваліфікаційні роботи випускників різних років, практичні й пленерні роботи, а також творчі і конкурсні роботи останніх років. У жовтні 2017 року три студентки – А. Саражин (VI курс, наук. керівник О.І.Кириченко), У. Шкуренко (IV курс, наук. керівники О.А. Пунгіна і Л.В. Гарбузенко), С. Кравченко (ІІІ курс, наук. керівник Л.В. Гарбузенко) взяли участь у Всеукраїнському конкурсі архітектурного рисунка, який щорічно відбувається у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка, й отримали ІІ місце.

Усі твори, що експонуються на виставці «Архітектура: алгебра і гармонія», виконані в різних техніках – малюнку, живопису, акварелі, витинанки, батику, кераміки, паперопластики. Керівниками студентських робіт є викладачі кафедри образотворчого мистецтва та дизайну: кандидат пед. наук, професор Л.В. Бабенко, кандидати пед. наук, доценти О.А. Пунгіна і Л.В. Гарбузенко, кандидат мистецтвознавства, доцент О.І. Кириченко, кандидат пед. наук, ст. викладач Ю.М. Малежик, ст. викладачі Л.О. Кулініч і В.М. Давидов, викладачі Л.Г. Гусєва, О.В. Демиденко, Л.В.Альохіна, І.С.Возник.

На вернісажі були показані відеоролики, що зроблені студентами ІІ та ІІІ курсів, які продемонстрували студентське життя з усіх боків...

Cтуденти художньо-графічного відділення мистецького факультету вивчають історію художніх стилів, працюють у майстернях, на пленері, з натури і за уявою, освоюють прості елементарні вправи на створення форми, композиції, на розвиток художніх прийомів і різноманітних мистецьких технік, а також виконують більш складні завдання – і все це для того, щоб мати змогу створити власну творчу роботу, в якій одночасно проявляються вміння і навички, талант і інтуїція, власний погляд і загальні знання, отримані у період навчання.  Увазі глядачів пропонуються різноманітні погляди на архітектурний образ – тут можна побачити знайомі будівлі міста Кропивницького й архітектурні пам’ятки інших міст України, які постають у швидких начерках і ретельно пророблених, продуманих і закінчених композиціях.

Архітектурний образ, інтерпретований в інших видах мистецтва, набуває нових інтонацій і смислів і приваблює нас несподіваністю підходів до зображення і відкриття в ньому саме того, що дозволяє погодитися з думкою архітектора Даніеля Лібескинда: основою архітектури є не елементи, які складають її, основою архітектури є чудо. 

О.І. Кириченко, канд. мист-ва, доцент

Інформацію надано мистецьким факультетом
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись