• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Згадуючи Заслуженого художника України Григорія Гнатюка...

На художньо-графічному відділенні мистецького факультету ЦДПУ ім. В.Винниченка 13 жовтня відбулась зустріч студентів і викладачів з працівниками відділу мистецтв Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського Світланою Анатоліївною Ушакової і Людмилою Вікторівною Иванцової та директором провідного поліграфічного підприємства Кіровоградської області ООО «Имекс-ЛТД» Тамарою Сергіївною Самиляк. Цьому підприємству належить видання каталогу творів заслуженого художника України, лауреата обласної премії О.О.Осмьоркіна Григорія Михайловича Гнатюка «Небелівські пасторалі Живопис. Графіка». Власне зустріч і була присвячена пам’яті митця, який 10 жовтня, п’ять років тому, трагічно пішов з життя.

Григорій Гнатюк пройшов фахове навчання в Харківському державному художньому училище, його викладач Віталій Ленчин – учень Григорія Антоновича Бондаренко, який народився в Новогеоргіївську (зараз Світловодськ). А Г.Бондаренко свого часу був учнем видатного митця К.Петрова-Водкіна. Таким чином були передані традиції класичної школи, які сформували особистість Г.Гнатюка. 

З 1994 року і до своєї трагічної загибелі Григорій Михайлович жив і працював у рідному селі Небелівці. Темами його творів і є побут та життя селян, що перетворено художником в образ вічного символу перебування людини на Землі. Не випадково на Міжнародній виставці в Японії 1987-1988 «Сучасне образотворче мистецтво» Гнатюк отримав Гран Прі. Його живопис вражає багатством світла, що ллється звідусіль, головним чином – це духовне світло, що висвітлює життя людини. Майстер з Кіровоградщини створював у своїх полотнах світло поза простором і поза часом, що є й основою японського живопису.

На сьогоднішній день роботи Гнатюка знаходяться в Галереї сучасного та східноєвропейського мистецтва «Червоний квадрат» (Лондон, Великобританія), Дирекції виставок Міністерства культури РФ, Дирекції виставок Міністерства культури України, Кіровоградському обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї  О.О.Осмьоркіна, приватних колекціях Мартіна Мюллера (Цюріх, Швейцарія), США, Канади, Німеччини, Австрії та інших.

Завідувач відділом мистецтв обласної бібліотеки С.А.Ушакова розповіла про особистість митця, його творчу біографію та його окремі твори, доцент кафедри образотворчого мистецтва та дизайну, канд. мист-ва О.І.Кириченко проаналізувала творчість Г.Гнатюка в порівнянні з творчістю інших українських живописців, сучасників митця. Пам’ять про художника не згасає і кожного року якісь події нагадують містянам про цю унікальну особистість. Видання єдиного каталогу вже після відходу художника з життя також стало значною подією в шануванні його сучасниками. 

Проте зустріч була спрямована також на професійну орієнтацію студентів і завершилася інтерактивним голосуванням за варіант обкладинки для дитячої книжки, а директор видавництва Т.С.Самиляк запропонувала студентам співпрацю та розповила про можливості свого підприємства з видання поліграфічної продукції.

О.І.Кириченко, доцент кафедри образотворчого мистецтва та дизайну

Інформацію надано мистецьким факультетом
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись