• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

«ВУЛИЦЯМИ РІДНОГО МІСТА»

Під цією назвою 18 квітня 2017 року в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відкрилась персональна виставка магістрантки художньо-графічного відділення мистецького факультету Наталії Кухаренко (куратор виставки канд. мист-ва, доц. О.І.Кириченко). Виставка є частиною великого проекту індивідуальної роботи студента під керівництвом викладача, який триває протягом двох років. Тема архітектури міста була основою випускної кваліфікаційної роботи Н.Кухаренко на ступень бакалавра («Архітектурна деталь як виразний елемент художнього стилю»), де вона створила серію робіт із зображенням архітектурних деталей історичної частини міста, а також комплект листівок «Єлисаветград/Кіровоград в архітектурних деталях». За цей комплект Н.Кухаренко і науковий керівник О.І.Кириченко у вересні 2016 року отримали Свідоцтво про авторське право.

Наталія Кухаренко продовжувала працювати над темою і далі, коли поступила в магістратуру. В листопаді 2016 року вона взяла участь у Всеукраїнському конкурсі «Архітектурний рисунок» і Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів і молодих учених «Архітектурний рисунок у контексті професійної освіти», що відбулись у Національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка в Полтаві. За підсумками конференції та конкурсу в Полтаві видано збірник наукових статей і отримано Сертифікат учасника конференції і Диплом учасника конкурсу. Цього ж місяця Наталія виступила на Мистецтвознавчих читаннях у художньо-меморіальному музеї О.Осмьоркіна, в своїй доповіді вона проаналізувала співвідношення архітектурної деталі в історичних і сучасних будівлях міста. Весь цей час студентка готувалась до персональній виставки.

Тема міста в поле зору студентів художньо-графічного відділення факультету мистецтв ЦДПУ ім. В.Винниченка потрапляє часто. Дана експозиція містить біля 20 робіт. Міські вулиці та архітектура Кропивницького, які постають в акварелях, живописі та графіці Наталії Кухаренко, – ще одна сторінка великої роботи, яку веде кафедра образотворчого мистецтва та дизайну. Відвідувачі виставки мають можливість ознайомитися з живописними та графічними міськими пейзажами і побачити результати вивчення композиції, рисунку, живопису, комп’ютерної графіки, історії образотворчого мистецтва. Власне виставкові проекти, що періодично реалізує кафедра, і мають на меті демонстрацію такого синтезу в творчій діяльності студентів, яка постійно стимулюється викладачами кафедри.

Вивчення архітектури студентами художньо-графічного відділення дозволяє формувати знання про формальні ознаки художнього стилю і способи організації композиції фасаду, а також розвивати художньо-естетичне сприйняття міського простору і цілісно сприймати художній образ міста. Розвиток естетичного і художнього сприйняття архітектурного образу при знайомстві з архітектурними пам’ятниками міста Кропивницького відбувається протягом усього навчального процесу, студенти працюють на пленері, вивчають історію художніх стилів на прикладі пам’ятників міської архітектури. Система роботи з розвитку естетичного і художнього сприйняття архітектурного образу базується на поетапному формуванні естетичного ставлення до архітектури як виду мистецтва, до її специфічних художніх засобів образності, серед яких особливо важливими є архітектоніка композиції, виразність форми та фасадного декору і розташування будівлі в міському просторі. Ефективність формування естетичної реакції підвищується при вивченні художніх стилів і загальної виразності міської архітектури, зустрічі з якою відбуваються постійно, а практична робота студентів на пленері в міському середовищі дозволяє акцентувати найбільш значущі сторони архітектурної образності. Результати розвиненого естетичного і художнього сприйняття виявляються в наукових студентських дослідженнях і в самостійних творчих роботах. Дана виставка і є результатом такої довготривалої роботи студентки.

В техніці відмивка на виставці представлені архітектурні деталі історичної частини міста – зокрема обласного краєзнавчого музею, обласної бібліотеки для юнацтва ім. О.М.Бойченка, художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна, обласного управління охорони здоров’я, КДПУ ім. Винниченка та ін. Частиною даної експозиції є також творчі листівки з зображенням міста, які виконанні в техніці комп’ютерної графіки. Власне ідея персональної виставки в художньо-меморіальному музеї О.Осмьоркіна, який постійно підтримує молодих художників, і народилася після створення комплекту листівок.

Архітектурні пейзажі виконані в техніці олійного живопису і графіки. Пильний погляд автора дає можливість побачити знайомі вулички в різному освітленні та в різні пори року. Роботи Наталії вирізняються одухотвореним і романтичним сприйняттям живого міського середовища, уважним поглядом автора на його мінливість, рух, перехідні стани. Вулиці то залиті сонцем, то стримано висвітлені розсіяним світлом. Авторські композиції засновані на розумінні та відображенні внутрішніх і зовнішніх вражень і відчуттів від навколишнього світу, які підтримані власним естетичним ставленням і сприйняттям улюбленого міста.

Виставка працює в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, який знаходиться за адресою: м. Кропивницький вул. Арх. Паученка, 89 (вул. Дворцова, 89), з 18 квітня до 16 травня 2017 року.

Інформацію підготувала кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри образотворчого мистецтва та дизайну, доцент О.І.Кириченко.

Інформацію надано мистецьким факультетом

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись