• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

«Мальований рай»

Виставка «Мальований рай», що експонується в залі відділу мистецтв ОУНБ ім. Д. Чижевського з 7 квітня 2017 року, представляє декоративний розпис студентів мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка та Лариси Гарбузенко, викладача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну.

Основним мотивом виставки є зображення Вазону, як стилізованого дерева життя і виступає своєрідним містком поміж землею і небом, віссю світу, сферами людей і богів, матерією і духом. Це зображення зустрічається у різних видах декоративно-ужиткового мистецтва але особливо яскраво виглядає у декоративному розписі. Тому в оздобленні інтер’єрів українських осель ВАЗОН займав чільне місце. Його зображенням прикрашали печі, комини, міжвіконня, кути хати.

Виставка містить 36 робіт, різного розміру, виконаних на оргаліті чи полотні акриловими фарбами. Презентовані роботи – це ескізи до інтер’єрних розписів і є одним із завдань, що виконують майбутні вчителі образотворчого мистецтва, майбутні художники в процесі вивчення декоративно-ужиткового мистецтва. Кожна представлена робота самобутня. Іконічно Вазон зображено квітучим. Цвіт на ньому означає людські життя сьогодення. Квіти відрізняються величиною, пишністю, інтенсивністю забарвлення, а також віком – частина їх в’яне, відцвітає, а більшість – квітне і збирається розкритися. Пуп'янки, котрі розташовуються головним чином у верхній частині Вазона, являють собою майбутні покоління.

Виставка відкривається саме на БЛАГОВІЩЕНЯ, оскільки сьогодні третя зустріч весни (після Стрітення і Сорока Мучеників). Вважається, що весна в цей день остаточно поборола зиму, Бог благословив землю і відкрив її для сівби. Цього дня випускають на волю пташок, щоб співали, Бога прославляли та просили щастя-удачі тому, хто їх випустив.

Зверненням до народних традицій є процес прибирання оселі. На передодні Великодня, останній тиждень перед святом, в наступний понеділок, займалися розписом печі, «годувальниці, лікувальниці, нагрівальниці і розважальниці». Її звичайно білили і розмальовували узорами чи Вазонами. В ході відкриття виставки студентами мистецького факультету С. Кравченко, Д. Балах, О. Затуливітер, О. Заремською, О. Заїкіною, А. Ільченко, І. Добриніною, А. Прокушкіною, А. Русіною, Ю. Кошаровою під керівництвом майстра декоративного розпису, доцента кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Лариси Гарбузенко провели практичне заняття з декоративного розпису печі.

У організаторів виставки, кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ЦДПУ і відділу мистецтв ОУНБ – дві цілі. Перша – показати як і чому вчать у педагогічному університеті на спеціальності «Образотворче мистецтво», друга – звернутися до історії українського народу, до його традицій, звичаїв, до того, як власними руками створити рай навколо себе.

Переглядаючи виставку відвідувачі покликані надихнутися на власні пошуки розкриття через знаки і символи одвічних таємниць української душі, створити навколо себе свій МАЛЬОВАНИЙ РАЙ.

Інформацію підготувала Лариса Гарбузенко.

Інформацію надано мистецьким факультетом

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись