• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Cтудентські наукові читання, присвячені 20-річчю надання статусу університету «Актуальні питання соціальної педагогіки та соціальної роботи»

18 травня 2017 року на базі кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та психології факультету педагогіки та психології було проведено студентські наукові читання на тему: «Актуальні питання соціальної педагогіки та соціальної роботи».

У студентських наукових читаннях взяли участь студенти старших курсів спеціальності «Соціальна педагогіка» та «Соціальна робота».

Відкриття засідання розпочалося виступом проректора з наукової роботи, доктора філологічних наук, професора Сергія Павловича Михиди, який привітав студентів із тижнем науки та зазначив, що наукова діяльність є невід’ємною складовою освітнього процесу.

З побажаннями плідної наукової роботи та отримання нових знань у сфері реалізації соціально-педагогічної діяльності до учасників студентських наукових читань звернувся завідувач кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та психології доктор педагогічних наук, доцент Олександр Анатолійович Рацул.

До роботи були запрошені викладачі кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та психології. Відвідали наукове зібрання студентів к.п.н., доц. В. О. Кравцов, Семез А.А., к.п.н., ст. викл. Руденко Ю.Ю., які також здійснювали наукову підготовку студентських доповідей.

Учасники студентських наукових читань зупинилися на теоретичних та практичних аспектах соціально-педагогічної діяльності й роботи соціального працівника.

Щодо теоретичного обґрунтування проблем сучасного суспільства, цікавими для студентів у науковому плані стали аспекти професійного становлення майбутнього соціального педагога; розповсюдженої ігроманії серед підлітків; селфізалежності у підлітків; конструювання соціальної ідентичності під впливом комп’ютерної гри; соціально-педагогічної роботи з деструктивною сім’єю; та технології роботи соціального педагога з обдарованими дітьми в умовах загальноосвітнього навчального закладу.

Особливу увагу доповідачі звернули також на практичні аспекти діяльності соціального педагога, розглянувши питання соціальної активності особистості як умови формування готовності до участі у соціальних проектах; специфіку соціальної роботи з людьми похилого віку.

Істотне місце в роботі було надано розробці та реалізації соціально-педагогічних технологій. Зокрема, технологій роботи з мережею соціальних контактів юнацтва, профілактики соціального сирітства; роботи соціальних служб з молодими сім’ями та соціально-педагогічного захисту прав дитини від жорстокого поводження в сім’ї.

Найбільшу активність у обговоренні виявили студенти 3 курсу Віолета Відінєєва, Антон Чеботар, 4 курсу Ганна Немировська, Маргарита Горбунова та Катерина Заболотна.

Під час студентських наукових читань відчувалася дружня атмосфера, учасники обмінювалися власним досвідом, науковими напрацюваннями та робили ґрунтовні висновки.

За результатами проведення студентських наукових читань на тему: «Актуальні питання соціальної педагогіки та соціальної роботи» на факультетському кластері сайту університету планується розміщення наукових доповідей учасників, що взяли участь у роботі.

Матеріали надано відповідальною за студентську науку кафедри соціальної роботи, соціальної педагогіки та психології
к.п.н., ст. викл. Доннік М.С.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись