• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Бути обізнаним – значить бути першим!

Минулої суботи до нашого університету завітав поліграфолог, консультант з питань безпеки Голубовський Олексій Володимирович. Він представив власний тренінг, метою якого є поширення знань про медіаінформування серед населення.

Для того, аби познайомитися з учасниками, тренер запропонував цікаву вправу: поділилися на пари та спробували керувати один одним за допомогою дотиків до спини. Під час рефлексії присутні ділилися, що для них краще – керувати людьми чи піддаватися керуванню. Враховуючи аудиторію, а це були студенти факультету педагогіки та психології, можна говорити, що більшості студентів було комфортніше керувати іншими.

Після цього присутні з’ясували значення понять «інформування» та «пропаганда». Завдяки такому виду роботи було легко проявити свою активність, адже студенти почали жваво обговорювати аспекти висунутого питання та свою точку зору.

img 01

Цікаво було послухати про моделі інформаційного впливу. Наприклад, у нашому суспільстві яскраво проявляється лінійна модель, за якою інформація передається від певного джерела до споживача. Також Олексій Володимирович розповів про історію виникнення пропаганди, а володіючи такою інформацією, можна робити висновки про її сучасне призначення.

Ознайомилися також із журналістськими стандартами, як, наприклад, достовірність, своєчасність, точність та інші. Тренінг допоміг студентам зменшити ризик потрапляння під маніпуляційний вплив засобів мас-медіа й ознайомив із так званими «рейковими» новинами.

На завершення тренінгу обговорили мову ненависті. Звучить досить страшно, але нічого боятись. Це лише так зване нав’язування ярликів, коли навіюється певна думка щодо того чи іншого питання. Мова ненависті може бути дуже небезпечною, але за допомогою маркерів, які були представлені, її визначають.

Отже, кожен студент залишився задоволеним після своєї участі у тренінгу. Для того, щоб бути медіа грамотними, ми повинні навчитися толерантності, вміти розпізнавати правдиву інформацію та не давати можливості маніпулювати своєю свідомістю.

Висловлюємо вдячність Олексію Володимировичу за просвітницьку діяльність серед населення, зокрема серед наших студентів.

img 02

Інформацію надано факультетом педагогіки та психології.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись