• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Треніг. Спілкування як власний досвід.

Сьогодні не можна уявити собі практичної діяльності психолога без різних видів групової роботи з дітьми тадорослими.Чудовою можливістю набути новий професійний досвід в роботі практичниго психологає тренінг. Саме тому студенти 38-39 групи на два навчальні тижні (з жовтня по листопад) були занурені у групову форму роботи – психологічний тренінг. Тренер, який ділився досвідом з студентами - Радул Ірина Генадіївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології.

Психологічний тренінг це особлива форма групової роботи зі своїмиможливостями, обмеженнями, правилами і проблемами. Він навчає новимнавичкам, допомагає особистості пізнати та розкритиновівласні психологічні можливості. Його особливістю є те, що кожен учасниктренінгової роботи займає власну активну позицію, а засвоєння навичоквідбувається в процесі переживання, особистого досвіду, поведінки, почутів та емоцій.

Деякі учасники діляться своїми емоціями та досвідом навіть за межами тренінгової групи.

Заремба Валентина: «Тренінг, в якому ми брали участь, був спрямований на розвиток навичок спілкування. За два тижні ми багато дізналися про власні можливості, краще стали розуміти один одного, здружилися. І найголовніше, за допомогою вправ у нас сформувалися навички й уміння побудови продуктивних психологічних та соціальних міжособистісних відносин. Також ми навчилися аналізувати соціально-психологічні ситуації зі своєї точки зору і з позиції партнера, розвивати в собі здібності пізнання і розуміння себе й інших».

Хільченко Марина: «Для себе я визначила, що ефективна робота тренінга визначається рівнем особистісного відпрацьовування тих вправ, які пропонує тренер, готовністю включатися в тренінгові ситуації, опановувати навичками, кооперуватися з іншими людьми. Після участі в тренінгу, людина здатна бачити світ іншими очима, вона сприймає його не стереотипно, не шаблонно, а вільно, як нову можливість.

Яна Донцова: «Я вперше брала участь у такій формі роботи. Тренінг – це круто. І якщо у Вас є така можливість відвідувати тренінги, однозначно беріть у них участь. Особисто я навчилася краще пізнавати себе: в ході тренінгу виникали ситуації коли починаєш переосмислювати власне життя, вчишся аналізувати. Від тренінгової форми роботи в мене залишилися теплі спогади. Ці відчуття не можна передати. Тренінг дає можливість заново познайомитись з кожним із його учасників. В нашій тренінговій роботі діяло єдине гасло: «Один за всіх – і всі за одного». По його завершенню, в останній день, перед тобою сидить не просто академічна група, а єдине ціле, -КОЛЕКТИВ».

Фіалковська Руслана: «Загалом психологічний тренінг спілкування – це вправи, атмосфера, особливий стан душі кожного учасника. Але для мене тренінг – це, насамперед, визначена концепція людських відносин, концепція особистісного сприйняття, яка технологічно втілена тренером».

Особливу атмосферу тренінгової роботи, не тільки як академічного заняття, а й як особистісного досвіду, неможливо передати в парі стислих абзаців, сухими текстовими рядками … Це потрібно тільки пережити, відчути на собі, проговорити; сприйняти «ТУТ і ЗАРАЗ» для того, щоб передати цей досвід іншим, подивитися на своє життя та світ по новому, без стереотипів. Так, як відчуваєш саме Ти!

Яна Донцова. Факультет педагогіки та психології. Група 39.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись