• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

До дня Святого Миколая

День Святого Миколая (Святителя Миколая, Миколи Чудотворця) – християнське свято, яке православні святкують 19 грудня.

Святий Миколай, отримавши спадок від батьків, роздав його бідним та нужденним. Серед обдарованих – батько трьох доньок, які не могли вийти заміж без приданого. Миколай у той час ще не був єпископом, але дізнавшись про батькове горе протягом трьох ночей підкидав по куску золота на придане кожній дівчині, залишаючись при цьому невпізнаним. Саме тому ще за життя його почали називати «батьком сиріт, вдів та знедолених». Він постійно обдаровував багатодітні родини, бідних та хворих. Про його щедрість ходили навіть легенди. Своїм милосердям Миколай заслужив винагороду Бога — благодать творіння чудес, а люди нарекли Чудотворцем.

В Україну шанування святого Миколая прийшло разом із християнською вірою. В “Енциклопедії українознавства” написано про святого Миколая так: “У численних народних переказах Миколай боронить людей від стихійного лиха; найбільше він опікується тими, хто перебуває у плаванні, тому чорноморські рибалки, виходячи на промисел, брали з собою образ Миколая... У давнину — святий Миколай також заступник перед небезпеками із степів”.

У православних до свята Святого Миколая прийнято дарувати дітям подарунки, які приносить и ховає в домі Святий Миколай. У ніч із 18 на 19 грудня Миколай кладе подарунки дітям під подушку або до черевика біля порога за їхню слухняність, старанність, працьовитість. А неслухняним дітлахам Святий приносить різочки й лишає їх у куточку. Кажуть, що напередодні свята Миколай всю ніч пече печиво для дітлахів. Саме тому ті солодощі, знайдені малюками під подушкою, і називають «миколайчиками». Подарунки одне одному іноді готують і дорослі. Насамперед – тим, хто протягом року не скупився на добрі діла.

Упокоївся Святий Миколай 6 грудня 345 року. Після смерті його було визнано святим. У 1087 році частину мощей було перенесено у місто Бар, що в Італії.

Святий Миколай – християнський святий, архієпископ Мір Лікійських (стародавня Лікія Римської Імперії), а сучасне назва – місто Демре, що розташовуване в Анталії в Турції. В цьому місті розташований храм Святого Миколая, в якому служив святий і в якому зберігся настінний малюнок прижиттєвого зображення святого та частина мощей у саркофазі за склом.

Матеріал підготувала доцент Фадєєва Т.О., яка відвідала храм Святого Миколая в Демре, зробила знімки пам’ятників Святому Миколаю, храму зсередини, настінного зображення святого та його саркофагу.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись