Інструменти доступності

  • вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Гостьові лекції про запобігання корпоративному шахрайству на кафедрі менеджменту та підприємництва

Гостьові лекції про запобігання корпоративному шахрайству на кафедрі менеджменту та підприємництва

Гостьові лекції – це заняття, які запроваджуються у навчальний процес та дають унікальну можливість для здобувачів вищої освіти отримати нові знання та досвід безпосередньо від фахівців економічної галузі. Вони поєднують теорію з практикою, що є надзвичайно важливим у сучасному навчанні. Гостьові лектори, як правило розповідають про передові технології та перспективи, які доповнюють традиційний навчальний матеріал. Це створює нові можливості для актуального мислення та конструктивних дискусій, стимулюючи інтелектуальний розвиток здобувачів вищої освіти.

То ж на кафедрі менеджменту та підприємництва ЦДУ ім. В. Винниченка такі лекції вже стали традиційними. Саме з метою актуалізації питань стосовно економічної безпеки і запобігання шахрайству у фінансовій та господарській діяльності корпорацій, для студентів спеціальності 051 Економіка (ОП Економічна безпека) було проведено гостьову лекцію.

За запрошенням кафедри менеджменту та підприємництва 10 жовтня 2024 р. заняття провів один зі стейкхолдерів освітньої програми «Економічна безпека», директор Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо- комерційної фірми «ІЛВІС» Ігор Гайдуков.

Основні питання, які були розкриті на лекції: поняття про корпоративне шахрайство, визначення «корпоративного шахрайства», поняття хто такий «шахрай» всередині корпорації, причини того, чому працівники вдаються до шахрайства, наслідки та відповідальність за шахрайські дії, а також приклади того, які втрати несуть компанії та прогнозують у своїх розрахунках ризик-менеджери корпорацій.

Лекція мала дискусійний характер, то ж зі слухачами було опрацьовано:

  • Типові схеми корпоративного шахрайства: Аналіз поширених схем шахрайства в різних галузях, їх еволюція та сучасні тенденції.
  • Системи внутрішнього контролю: Огляд різних систем внутрішнього контролю, їх сильні та слабкі сторони, практичні рекомендації щодо їх впровадження.
  • Технології виявлення шахрайства: Знайомство з сучасними технологіями (аналітика даних, машинне навчання) та їх застосування для виявлення ознак шахрайства.
  • Роль людського фактора в запобіганні шахрайству: Важливість корпоративної культури, етики, навчання персоналу та створення системи звітування про підозрілі дії.
  •  Розслідування та запобігання шахрайству: Практичні аспекти розслідування випадків.

Лектор  провів зі студентами інтерактивне тестування , результати якого вони відразу ж могли побачити та оцінити якість своїх залишкових знань.

Дякуємо шановному Ігорю Валентиновичу та очікуємо на подальші зустрічі і співпрацю.

Матеріал підготувала доцент кафедри менеджменту та підприємництва Оксана Буткевич

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись