• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Практика співпраці зі стейкхолдерами

Практика співпраці зі стейкхолдерами

У період воєнного стану розвиток і функціонування економічної системи нашої країни суттєво змінилися, тому всі математико-економічні дисципліни у підготовці студентів спеціальностей 051 Економіка, 073 Менеджмент,  076 Підприємництво та торгівля, 112 Статистика, 015.39 Професійна освіта (Цифрові технології), 126 Інформаційні системи та технології потребують перегляду з урахуванням чинного законодавства та сучасних потреб.

За ініціативи завідувача кафедри менеджменту та підприємництва, професора Володимира Панченка заплановано низку «гостьових лекцій». Запрошені стейкхолдери та провідні фахівці інших закладів вищої освіти, які є нашими партнерами.

Зустрічі мають на меті надання цінної інформації, яка стосується умов адаптивного менеджменту та організації діяльності комерційних, державних, банківських установ, контролювальних органів.

У середу, 01 листопада 2023 року, для студентів факультету математики, природничих наук та технологій проведено лекцію-зустріч із заступником начальника митного поста «Кропивницький» Олександром Любченком. Стейкхолдер досить цікаво актуалізував питання особливостей діяльності працівників митниці при перетині товарів межі митної території України під час експортних та імпортних операцій, аналізу зовнішньої інформації щодо технічних і технологічних особливостей товарів з різними функціями, які підлягають особливим перевіркам, оподаткуванню, розрахунку зони економічних ризиків тощо.

Під час лекції було наголошено на тому, що робота митних органів пов’язана не лише з митним контролем та оформленням. Нині митниця потребує фахівців у галузях фінансів, обліку, експертної оцінки якості товарів, комп’ютерної статистики та ІТ.

Студенти набули знань у сфері митної справи, виявили важливість застосування цифрових технологій у цьому сегменті. Лектор розповів здобувачам освіти про роботу митниці, вимоги до логістики та митних процедур, а також важливість цифрових інструментів у цьому процесі. Тому захід був не лише інформаційним щодо історії та сучасної роботи митниці Кіровоградської області, її ролі у формуванні дохідної частини державного бюджету, захисту інтересів національного виробника, але й мав профорієнтаційну спрямованість.

Студенти та викладачі мали можливість поставити запитання про актуальні питання у митній справі, довідатися про сучасні підходи та інноваційні рішення, які застосовуються на митниці. Зокрема студентів цікавило:

  • Якими компетентностями повинен володіти ІТ-фахівець, щоб його запросили на роботу до митного поста “Кропивницький”?
  • Які програмні засоби треба опанувати, щоб претендувати на працевлаштування на митницю?
  • Як цифрові технології спрощують обробку митних документів і зменшують ризики помилок?
  • Як митниця використовує сучасні інформаційні системи для моніторингу і контролю митних процесів?
  • Які виклики та інновації відзначаються у сучасній митній справі?

Зустріч виявилася цікавою і пізнавальною для студентів, оскільки вона допомогла їм краще зрозуміти специфіку роботи митниці та важливість цифрових технологій у вирішенні митних завдань. Окрім того, здобувачі вищої освіти отримали цінні знання, які є важливими у їхній майбутній професійній діяльності.

Наприкінці Володимир Панченко зазначив: “Зустріч сьогодні є основою для подальшої співпраці з митними органами та партнерами в галузі освіти. Такі заходи сприятимуть підвищенню професійної компетентності студентів. Ми сподіваємося, що спілкування з професіоналами стануть систематичними й ефективними у підготовці кваліфікованих фахівців з урахуванням сучасних вимог та потреб економічної системи”.

Інформацію надано викладачами кафедри менеджменту та підприємництва і
кафедри математики та цифрових технологій

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись