• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Про сучасні наукові методи дослідження української історії та історіографії на семінарі наукового центру

Про сучасні наукові методи дослідження української історії та історіографії на семінарі наукового центру

4 червня 2024 року у змішаному форматі відбулося засідання семінару Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень. Спікером став відомий історик, професор кафедри історії України та всесвітньої історії нашого університету Олександр Житков. Він виступив із доповіддю «Соціально-економічні та політичні процеси у світлі сучасних методів наукового дослідження».

Крім постійних учасників семінарів, які вже сформували команду центру, до проведення семінару долучилися історики: доценти Віктор Грінченко, Олександр Ковальков, Олег Марченко разом із завідувачкою кафедри Оксаною Бабак.

001

Науковці з гуманітарних і природничо-математичних кафедр університету обговорювали актуальні проблеми. Вони зосередилися на застосуванні системного підходу до реконструкції соціально-економічної історії України, математичних методах моделювання історичних процесів та інших темах.

Олександр Житков у своїй доповіді, а також науковий керівник центру Ренат Ріжняк, аналізували можливості участі науковців групи забезпечення ОНП 032 «Історія та археологія» у спільних проєктах. Також обговорили залучення студентів до міждисциплінарних прикладних досліджень у таких напрямках: історія, філософія та соціологія науки; економічна історія; кліометрія; математико-статистичні методи в історичних дослідженнях; квантитативна історія; історична інформатика.

Після завершення виступу спікера відбулося обговорення проблематики семінару, у якому прозвучали як питання до професора Житкова, так і думки щодо важливості охоплених у доповіді проблем.

Жваве обговорення викликало питання про застосування в історичних дослідженнях математико-статистичних методів: доцільність, можливості, особливості застосування в єдності з описовими методами, аспекти доброчесності застосування таких методів.

Друге важливе питання, яке викликало обговорення – дискретність (через наявність соціокультурних розривів у минулому) викладу історії України та концептуальність її історіописання.

005

Обговорювалися й інші питання, зокрема співіснування «мас-медійної» історії та професійної історії, співвідношення української етнічності та української ідентичності, ймовірнісний характер історичного моделювання та інші.

Наприкінці семінару прийняли важливе рішення: група професіоналів-істориків приєднається до Центру ISCAR і налагодить продуктивну співпрацю в різних аспектах міждисциплінарних досліджень.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись