• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Трицикл на базі Arduino та AWD4: від ідеї до реалізації проєтів у рамках інформальної освіти

Трицикл на базі Arduino та AWD4: від ідеї до реалізації проєтів у рамках інформальної освіти

Під час вивчення курсу мехатроніки (викладач: д.пед.н., проф. М.І.Садовий) студенти спеціальності Професійна освіта (Цифрові технології), групи ЦТ23Б виконували індивідуальну роботу, де вони мали змогу використати отримані знання та свою творчість. Як результат виконання лабораторних робіт цього курсу, було виконано індивідуальне завдання, яке полягало у створенні діючих робототехнічних систем.

Зокрема, студенти (Іващенко Денис, Нечай Олександр) створили проект “Трицикл на Arduino”. Він полягає у визначенні теоретичних основ та розрахунків мехатронної системи з дистанційним управлінням. Така система складається з основи, плати Arduino, драйверів електроприводів, 2 двигунів з редуктором (1:48), Bluetooth модуля та двох акумуляторів для живлення.

Процес програмування відбувається в середовищі Arduino IDE. В ході випробування, робот показав чудові результати, здійснивши рух і сприймаючі команди. Надалі планується вдосконалення виготовленого робота в частині приєднання датчиків.

Управління роботом здійснювалося за допомогою смартфону та спеціального додатку (Bluetooth RC Car).

Також, студенти (Колесник Юрій, Шевцов Денис, Побіяха Софія) виконали проєкт “AWD4”. Цей проєкт нагадує попередній, проте він уже має 4 двигуни та набагато вищу платформу, що забезпечує плавний рух. Він складається з механічних приводів Arduino, драйвера двигунів l298n, 4 двигунів з редуктором (1:48), 2 літій-іонних акумуляторів, також Bluetooth модуля HC-06.

Його роботу можна було спостерігати на другому поверсі нашого факультету, під час випробування робота. Звісно, удосконалення вже заплановане, завдяки порадам і пропозиціям викладачів присутніх на випробуванні.

Ці два проєкти є відмінними прикладами того, як студенти можуть застосувати теоретичні знання на практиці, створюючи інноваційні та функціональні робототехнічні системи. Вони показують рівень технічної грамотності та креативності наших студентів на першому курсі. Ми пишаємося їхніми досягненнями та з нетерпінням чекаємо на їхні майбутні проекти.

Інформацію підготували студентка групи ЦТ23Б Софія Побіяха та д.пед.н. М.І.Садовий, к.пед.н. Д.В.Соменко, д.пед.н. О.М.Трифонова

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись